Η ηλεκτρονική αποτύπωση των δεδομένων υγείας των πολιτών, μέσω του ηλεκτρονικού φακέλου, θα εκσυγχρονίσει σημαντικά την παρεχόμενη φροντίδα.
Το "στοίχημα" για την επιτυχία του είναι η κάλυψη από "προσωπικό γιατρό", ο οποίος θα ενημερώσει τον φάκελο με δεδομένα που σχετίζονται με το προφίλ κάθε πολίτη. Το εγχείρημα του προσωπικού γιατρού δεν φαίνεται να έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις περί ανεπάρκειας του αριθμού των γιατρών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 45,3% των πολιτών δεν έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, ενώ υπάρχει μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης γιατρού για όσους ενδιαφέρονται να εγγραφούν. Οι διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή δικαιούχων είναι σήμερα μόλις 158.525, αριθμός που δεν επαρκεί να καλύψει τα εκατομμύρια των μη εγγεγγραμμένων.
Στην τελευταία έκθεση της "Κομισιόν" τονίζεται πως η εξασφάλιση επαρκούς προσφοράς γενικών ιατρών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την επέκταση του δικτύου των τοπικών μονάδων Υγείας (TOMY) και των Κέντρων Υγείας.
Η μεταρρύθμιση με τον "προσωπικό γιατρό" είναι καθοριστική για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς στοχεύει στο να αυξηθεί η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, προαγωγής της Υγείας και πρόληψης σε επίπεδο κοινότητας, με μακροπρόθεσμο στόχο την πρόοδο προς ένα ολοκληρωμένο μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης.
Συμμετοχή σε προσωπικό γιατρό
Πολίτες | 4.853.821 |
Διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή | 158.525 |
Εγγεγραμμένοι γιατροί | 3.428 |
Υψηλή ζήτηση
Το νοσοκομειοκεντρικό σύστημα Υγείας της Ελλάδας δεν μπορεί να δώσει απάντηση στις ανάγκες των πολιτών και η χώρα μας, ενώ υστερεί σημαντικά στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση.
Η υστέρηση αποτυπώνεται και σε επίσημα κείμενα: Στην τελευταία έκθεση της "Κομισιόν" επισημαίνεται πως η Ελλάδα κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης πριν από την πανδημία.
Το πόσο υψηλή είναι η ζήτηση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας φαίνεται και στα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για την κίνηση στα Κέντρα Υγείας και στις ΤΟΜΥ. Εξυπηρετήθηκαν πέρυσι 5,6 εκατομμύρια τακτικά περιστατικά και πάνω από 3 εκατομμύρια έκτακτα, ενώ 3,8 εκατομμύρια πολίτες επισκέφθηκαν τις δημόσιες δομές για συνταγογράφηση.
Κίνηση σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας το 2022
Τακτικά περιστατικά | 5.665.670 |
Επείγοντα περιστατικά | 3.018.020 |
Συνταγογράφηση | 3.853.392 |
Ανακαίνιση κτιρίων
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ελλάδα συμπεριέλαβε σειρά επενδύσεων για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προβλημάτων του συστήματος Υγείας τα οποία επιδεινώθηκαν λόγω της πανδημίας.
Έχουν δεσμευτεί συνολικά 1,5 δισ. ευρώ για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας, της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι δαπάνες θα καλύπτουν μεταξύ άλλων οργανωτικές μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις σε υποδομές στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη (189 εκατ. ευρώ), υποστηριζόμενες από μέτρα για την αύξηση του δυναμικού των γενικών ιατρών, την ανακαίνιση και αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων (317 εκατ. ευρώ), τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών Υγείας (278 εκατ. ευρώ) και τη χρηματοδότηση της εθνικής στρατηγικής πρόληψης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας (254 εκατ. ευρώ), η οποία περιλαμβάνει εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και τη βελτίωση της παρηγορητικής και ανακουφιστικής φροντίδας για τους καρκινοπαθείς.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}