Σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας πενικιλίνης, παρατηρούνται παγκοσμίως, με την έλλειψη να έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ τον Απρίλιο.
Το συγκεκριμένο φάρμακο χορηγείται για μία σειρά από παθήσεις, όπως πνευμονία, σηπτικές και πυώδεις ασθένειες, διάφορες μορφές κυνάγχης, διφθερίτιδα, ερυσιπέλατο, οστρακιά, βλενόρροια και σύφιλη.
Ο Αμερικανός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι, για την έλλειψη του συγκεκριμένου φαρμάκου ευθύνεται η αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης και στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας.
Επειδή ένα άλλο κοινό αντιβιοτικό, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του στρεπτόκοκκου, ήταν σε έλλειψη αυτό τον χειμώνα, οι γιατροί συνταγογράφησαν σε ασθενείς πενικιλίνη ως εναλλακτική λύση, αυξάνοντας τη ζήτηση για το φάρμακο.
Αυτό δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι η Pfizer είναι ο μοναδικός προμηθευτής της μορφής πενικιλίνης στις ΗΠΑ.
Στα πλαίσια αυτά, στην Ευρώπη παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην διάθεση πενικιλίνης και συγκεκριμένα στην Αυστρία, όπου βρίσκεται η πληρέστερη μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη.
Η θυγατρική της Novartis, Sandoz, λοιπόν, η οποία λειτουργεί το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής πενικιλλίνης στην Ευρώπη στο Τιρόλο της Αυστρίας, πρόκιεται να λάβει μια επιπρόσθετη σταθερή οικονομική ενίσχυση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη αποφασιστεί από το 2020.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει την επιχορήγηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε το Αυστριακό υπουργείο Οικονομικών σε χθεσινή του ανακοίνωση. Η επιδότηση ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ θα προέλθει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ από την επαρχία του Τιρόλου.
Λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, η Novartis είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει την παραγωγή πενικιλλίνης στο Kundl (περιφέρεια του Kufstein) λόγω της υψηλής πίεσης των τιμών και να προμηθεύεται στο μέλλον τη δραστική ουσία από την Ασία.
Στο Kundl του Τιρόλο βρίσκεται η τελευταία πλήρως ολοκληρωμένη μονάδα παραγωγής πενικιλίνης στην Ευρώπη.
Όλα τα στάδια παραγωγής - από τη δραστική ουσία έως την τελική δοσολογική μορφή - για πολλά αντιβιοτικά πραγματοποιούνται εκεί.
Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και κυρίως η τότε υπουργός Οικονομίας, Margarete Schramböck (ÖVP), τάχθηκε συνεπώς υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας του εργοστασίου και της οικονομικής υποστήριξής του.
Η κυβέρνηση συμφώνησε στη συνέχεια με τους εκπροσώπους της εταιρείας για το επενδυτικό πακέτο των 50 εκατομμυρίων ευρώ, οπότε η Novartis εγκατέλειψε τα σχέδιά της να κλείσει το εργοστάσιο.
Στη συνέχεια, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει συνολικά 150 εκατομμύρια ευρώ στην παραγωγή πενικιλίνης στην εγκατάσταση στο Τιρόλο.
Η κρατική χρηματοδότηση ανέμενε μέχρι σήμερα την έγκριση των Βρυξελλών.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}