Έως και τρεις ασθενείς μπορεί να διακομιστούν με το ίδιο πτητικό μέσο, ανάλογα με τη χωρητικότητά του. Αυτό δείχνει την αυξημένη ζήτηση, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
"Το 2022, πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.100 πτήσεις από βάσεις του ΕΚΑΒ σε Ελευσίνα, Σύρο, Ρόδο και Άκτιο", αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), για να εξηγήσει:
"Σε κάθε πτήση, ανάλογα με το πτητικό μέσο διακομίζονται 1 ή 2 ή ακόμα και 3 ασθενείς, συχνά από διαφορετικά νησιά, λόγω της σοβαρότητας των περιστατικών. Το 40% αυτών έγιναν με πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ (2 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα) πρόσφατη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το 60% με πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πυροσβεστικής".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, στις παραπάνω διακομιδές πρέπει να προστεθούν άλλες 1.800 οι οποίες πραγματοποιούνται με πλωτά μέσα. Όπως αναφέρει, συνολικά διακομίζονται 4.500 ασθενείς (κάτοικοι νησιών και τουρίστες) ανά έτος, με πτητικά και πλωτά μέσα.
Στις διακομιδές συμπεριλαμβάνονται και μεταφορές οργάνων για μεταμόσχευση, αεροδιακομιδές στο εξωτερικό για συνέχιση νοσηλείας που δεν καλύπτεται στην χώρα μας, καθώς επίσης και ο επαναπατρισμός ασθενών. Οι επείγουσες αεροδιακομιδές ασθενών εκτελούνται από την Πολεμική Αεροπορία ενώ οι πλωτές διακομιδές από το Λιμενικό και Ιδιωτικά Πλωτά.
Ο κ. Γιαννάκος χαρακτηρίζει τις αεροδιακομιδές πολύ κρίσιμη διαδικασία για το ΕΣΥ, καθώς είναι γνωστό ότι οι δομές των νησιών αντιμετωπίζουν διαχρονικά σοβαρά προβλήματα στελέχωσης.
Θα μπορούσαν, ωστόσο, να περιοριστούν, με την καλύτερη στελέχωση των νησιών, ενώ για τα σοβαρά περιστατικά αυτό θα ήταν, σε πολλές περιπτώσεις, καλύτερο για την έκβασή τους.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}