Μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε κατάθλιψη, αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι που θα έλεγε ο κόσμος για εσάς. Αν αυτή η πρόταση ακούγεται οικεία, τότε μπορεί να μιλάμε για λειτουργική κατάθλιψη. Τι είναι όμως η λειτουργική κατάθλιψη;
Για την ακρίβεια, θα τη δούμε γραμμένη ως υψηλής λειτουργικότητας κατάθλιψη. Και δεν είναι αληθινή ιατρική διάγνωση. Για να είμαστε ειλικρινείς, η ίδια η φράση "υψηλής λειτουργικότητας" μάς ακούγεται υπερβολικά... μεταφρασμένη. Αναφέρεται σε περιπτώσεις που το άτομο έχει χαμηλή διάθεση, χαμηλή ενέργεια και χαμηλά επίπεδα στρες - αρκετά χαμηλά για να αισθάνεται συνεχώς ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά όχι τόσο για να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η καθημερινή ζωή.
Είναι εύκολα κατανοητός όρος που μπορεί να βοηθήσει πολύ κόσμο να περιγράψει πιο εύκολα τα συναισθήματά του. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η κατάθλιψη είναι αυτό που είναι, και λίγο-πολύ διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα κριτήρια που χρειάζονται για να μιλήσουμε για κατάθλιψη δεν πρέπει να πληρούνται.
Πολλές φορές, το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη είναι από τη φύση του εξωστρεφές, αποφασιστικό και διατεθειμένο να προσπεράσει τα συμπτώματα χωρίς να τα δείξει. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά κάτι παραπάνω ή λιγότερο - είναι απλώς μια διαφορετική συνθήκη στην οποία κάποιος μπορεί να περνάει κατάθλιψη.
Το πρόβλημα με έναν τέτοιο τύπο κατάθλιψης είναι ότι δεν μπορεί να διαγνωστεί εύκολα. Και ακριβώς επειδή τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, μπορεί να χρειαστείτε ακόμα περισσότερο καιρό μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει πρόβλημα.
Αυτό που χαρακτηρίζεται ως λειτουργική κατάθλιψη είναι κάπως υποκειμενικό. Οι άνθρωποι συχνά αναλαμβάνουν τρεις ή τέσσερις βασικούς ρόλους στη ζωή τους: επάγγελμα, στενός σύντροφος ή σύζυγος, γονέας και φίλος ή μέλος μιας κοινότητας. Το να αξιολογήσετε πόσο ενεργοί είστε τελευταία σε αυτούς τους ρόλους είναι ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε αν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Για παράδειγμα, ένα άτομο με λειτουργική κατάθλιψη μπορεί να τα πηγαίνει καλά στη δουλειά, και να το καταφέρνει αυτό σε βάρος των προσωπικών του σχέσεων ή του ελεύθερου χρόνου του.
Αν παρατηρήσετε συμπτώματα κατάθλιψης, η λειτουργικότητά σας είναι μεν ένας παράγοντας που θα σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε καλύτερα την καθημερινότητα, αλλά δεν είναι δικαιολογία για να μην αναζητήσετε βοήθεια. Άλλωστε, τα αισθήματα κατάθλιψης μπορούν να συσσωρευτούν σαν χιονοστιβάδα και η λειτουργικότητα να πάψει να υπάρχει.
Όσο πιο άμεσα αντιμετωπίζουμε ένα πιθανό πρόβλημα, τόσο πιο εύκολο θα είναι να προλάβουμε την επιδείνωσή του.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}