Τον ζωτικό ρόλο των μη συνταγογραφούμενων αντιμυκητιασικών και αντιικών θεραπειών στην Ευρώπη, καταγράφει νέα  μελέτη, που διεξήχθη από την IQVIA και καλύπτει τα 27 χώρες - μέλη της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο  παρουσίασε η Ένωση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Αυτοφροντίδας (AESGP). Η μελέτη αποκάλυψε τα οφέλη για την υγεία και τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη από το να επιτρέπεται στους ανθρώπους να αυτοθεραπεύονται για κοινές παθήσεις όπως ο έρπης των χειλιών, οι μύκητες στον κόλπο ή στα πόδια των αθλητών χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή. 

Ειδικότερα στην Ελλάδα, η συνολική οικονομική επιβάρυνση του επιχείλιου έρπητα, των κολπικών μυκητιάσεων και της δερματομυκητίασης (συμπεριλαμβανομένης της νόσου ''το πόδι του αθλητή'') είναι 87 εκατομμύρια ευρώ. Οι πίνακες παρέχουν την ανάλυση του κόστους, που απεικονίζει τον αντίκτυπο αυτών των συνθηκών στην παραγωγικότητα, τα έξοδα εξωτερικών ασθενών και το κόστος συνταγογράφησης.

 

Η έκθεση δείχνει ότι, εάν η πρόσβαση σε αντιμυκητιασικές και αντιικές θεραπείες ήταν δυνατή χωρίς ιατρική συνταγή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους, ύψους 9,68 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ένα έτος ξεπερνώντας τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια. Αυτά τα κόστη προέρχονται κυρίως από τις αυξημένες επισκέψεις σε γιατρούς (~59 εκατομμύρια επιπλέον επισκέψεις γιατρών σε έναν χρόνο) και τις απώλειες παραγωγικότητας, υπογραμμίζοντας το ρόλο των μη συνταγογραφούμενων επιλογών στην άμβλυνση της πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η περιορισμένη πρόσβαση μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη αναζήτηση φροντίδας και θεραπεία, γεγονός που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων και στην αύξηση της συνολικής χρήσης αντιμυκητιασικών και αντιικών φαρμάκων κατά 32% και 58%, αντίστοιχα.

Εξισορρόπηση της πρόσβασης σε βασικά φάρμακα και της μικροβιακής αντοχής (AMR)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα, ως μέρος της αναθεώρησης της γενικής φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ, να διατίθενται όλα τα «αντιμικροβιακά» φάρμακα μόνο με ιατρική συνταγή. Αυτή η διατύπωση θα περιλαμβάνει όχι μόνο τα αντιβιοτικά αλλά και τα αντιιικά και αντιμυκητιακά φάρμακα, τα οποία έχουν ουσιαστικά διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης και κινδύνους της AMR.

Ωστόσο, ο περιορισμός της πρόσβασης σε μη συνταγογραφούμενα αντιμικροβιακά, αλλάζοντας την κατάστασή τους σε μόνο με ιατρική συνταγή, συμπεριλαμβανομένων των αντιμυκητισιακών και αντιιικών φαρμάκων όπου τα στοιχεία δεν δείχνουν την ύπαρξη ανησυχιών για AMR, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες και ανεπιθύμητες επιπτώσεις στους ασθενείς και τα συστήματα υγείας, όπως τονίστηκε παραπάνω.

Ο Jurate Svarcaite, Γενικός Διευθυντής της AESGP δήλωσε: «Οι καθημερινές θεραπείες για κοινές παθήσεις  θα μπορούσαν να γίνουν πιο δυσπρόσιτες, κάτι που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ευημερία των ανθρώπων, στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και, να οδηγήσουν σε αύξηση της συνολικής κατανάλωσής τους. Καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν μελλοντικές στρατηγικές υγειονομικής περίθαλψης, πιστεύουμε ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να τους υποστηρίξουν στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων που να προστατεύουν τη δημόσια υγεία και να διασφαλίζουν την έγκαιρη πρόσβαση σε θεραπείες, διατηρώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης ».

Πηγές:
https://aesgp.eu/content/uploads/2024/08/01FINA1.pdf

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τιρζεπατίδη: Πόσο προστατεύει από καρδιαγγειακά το νέο φάρμακο για την παχυσαρκία [μελέτη]
Αντιγριπικός εμβολιασμός
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή