Νέα μελέτη σε ανθρώπους που κάνουν διακοπές, διαπίστωσε ότι η ηλιοθεραπεία μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του δέρματος, αλλοιώνοντας τους πληθυσμούς των βακτηρίων που ζουν σε αυτό με τρόπους που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για την υγεία.
Το μικροβίωμα ανακάμπτει μέσα σε ένα μήνα, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ένα άτομο θα είναι πιο ευάλωτο σε δερματικά προβλήματα, δήλωσε η ερευνήτρια Abigail Langton, του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, στην Αγγλία.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποκατάστασης των 28 ημερών μετά τις διακοπές, το δέρμα μπορεί να έχει μειωμένη υγεία, και να είναι πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις ή ερεθισμούς λόγω της απώλειας των Πρωτεοβακτηρίων (ένας τύπος βακτηρίων που ζει στο δέρμα) και της συνολικής αλλαγής στηn ισορροπία της μικροχλωρίδας του δέρματος», είπε η Λάνγκτον.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν το δέρμα 21 υγιών εθελοντών πριν από προγραμματισμένες διακοπές σε ηλιόλουστες περιοχές. Η ομάδα σημείωσε τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του δέρματος, συγκεκριμένα τις τρεις κύριες βακτηριακές κοινότητες που βρίσκονταν εκεί.
Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε το δέρμα των συμμετεχόντων την ημέρα που επέστρεψαν και στις 28 και 84 ημέρες μετά τις διακοπές.
Οι ερευνητές χώρισαν τους παραθεριστές σε ομάδες με βάση την έκθεση στον ήλιο - οκτώ «αναζητούντες» που μαύρισαν ενώ έλειπαν, επτά «μαυρισμένους» που είχαν ήδη μαυρίσει πριν φύγουν και έξι «αποφεύγοντες» που είχαν τον ίδιο τόνο δέρματος μετά τις διακοπές.
Όλοι οι λάτρεις του ήλιου βίωσαν σημαντικές αλλαγές στη μικροβιακή ποικιλότητα μετά το ταξίδι τους.
«Στη μελέτη μας, τα άτομα που απέφυγαν να μαυρίσουν - «αποφεύγοντες τον ήλιο» - ήταν τα μόνα που διατήρησαν ποικιλόμορφη μικροχλωρίδα του δέρματος μετά τις διακοπές», είπε η Λάνγκτον.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που μαύρισαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους είχαν συγκεκριμένη μείωση στα Πρωτεοβακτήρια. Οι διακυμάνσεις στα Πρωτεοβακτήρια έχουν συσχετιστεί με έκζεμα και ψωρίαση, σημείωσαν οι ερευνητές.
«Το γεγονός ότι η συμπεριφορά του ήλιου επηρεάζει τόσο έντονα τη μικροχλωρίδα του δέρματος ήταν έκπληξη», είπε η Λάνγκτον.
Αυτά τα ευρήματα έχουν νόημα, δεδομένου ότι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) χρησιμοποιείται συχνά για την αποστείρωση επιφανειών όπως πάγκοι εργαστηρίου και πληκτρολόγια, δήλωσε ο Adam Friedman.
"Γνωρίζουμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία είναι αντιμικροβιακή. Η απεριόριστη υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί δυνητικά να σκοτώσει τους μικροοργανισμούς που χρησιμοποιούν το δέρμα μας ως σπίτι τους, από τους οποίους υπάρχουν τουλάχιστον 500 είδη", δήλωσε ο Friedman.
Είναι γνωστό ότι η υπεριώδης ακτινοβολία από μόνη της καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση του δέρματος και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στο δέρμα, σημείωσε o Friedman.
Αυτές οι αλλαγές στο μικροβίωμα του δέρματος που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόκληση λοιμώξεων που αναπτύσσουν οι άνθρωποι αφού η άμυνά τους έχει μειωθεί από την έκθεση στον ήλιο.
«Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι οργανισμοί που ζουν στο δέρμα μας παίζουν πραγματικά ρόλο στον έλεγχο της ανοσολογικής απόκρισης, μας προστατεύουν από το περιβάλλον», είπε ο Friedman. "Όταν η ποικιλομορφία μειώνεται, αυτή η μετατόπιση μπορεί να είναι προφλεγμονώδης. Κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ακατάλληλη ανοσολογική απόκριση."
Οι αλλαγές στα βακτήρια μπορεί ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, πρόσθεσε.
"Θα μπορούσε αυτή η διαταραχή της μικροβιακής ποικιλότητας να παίζει ρόλο στην καρκινογένεση; Ίσως. Δεν θα εκπλαγώ", είπε o Friedman.
Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την ηλιοθεραπεία - αλμυρό νερό, αντηλιακά, ακόμη και η σκλήρυνση του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο - που επίσης επηρεάζουν το μικροβίωμα του δέρματος.
Δεν είναι σαφές από αυτή τη μελέτη τι πρέπει να γίνει για την προστασία του μικροβιώματος, κατέληξε ο Friedman.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging.
Πηγές:
Frontiers in Aging.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}