Μετά τη συζήτηση για την ασπαρτάμη, μια γλυκαντική ουσία που μπορεί να προκαλέσει κάτω από ορισμένες συνθήκες καρκίνο στον άνθρωπο, ο Herbert Tilg, διευθυντής της Εσωτερικής Ιατρικής Ι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία, προειδοποιεί για δύο άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: τη σουκραλόζη και την ερυθριτόλη. Μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι "μεγάλοι παίκτες" επιταχύνουν μια συγκεκριμένη ανάπτυξη καρκίνου στη μία περίπτωση και προάγουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια στην άλλη, δήλωσε ο Tilg σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στην περίπτωση της σουκραλόζης - "εξακόσιες φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη" - υπάρχουν προς το παρόν καθαρά προκλινικές μελέτες από Βρετανούς ερευνητές, αλλά, όπως είπε ο Tilg, "τα δεδομένα είναι πολύ πειστικά". Πειράματα σε ποντίκια είχαν δείξει ότι η γλυκαντική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων "επειδή είναι τόσο ισχυρή", αυξάνει την ανάπτυξη ορισμένων όγκων, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος. Οι ερευνητές θα εξέταζαν αν το γλυκαντικό είναι σε θέση να χειραγωγήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. "Η απάντηση είναι ναι", εξήγησε ο ειδικός.
Εν τω μεταξύ, στην περίπτωση της ερυθριτόλης, μιας ζάχαρης-αλκοόλης που χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως γλυκαντικό και απορροφάται καλά από τον οργανισμό, επρόκειτο να γίνει μια κλινική δοκιμή και δύο μεγάλες μελέτες παρακολούθησης από Αμερικανούς επιστήμονες. "Χρησιμοποιώντας 1.157 ασθενείς, αποδείχθηκε ότι σε διάστημα τριών ετών το ποσοστό των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων συσχετίζεται άμεσα με τα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα.
"Αυτό σημαίνει ότι εδώ υπάρχει προφανώς σαφής συσχέτιση", τόνισε ο Tilg. Αυτό διαπιστώθηκε και στις δύο μελέτες παρακολούθησης. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι η ερυθριτόλη μπορεί να φτάσει σε συγκέντρωση στον άνθρωπο που προκαλεί τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων του αίματος. "Και αυτό με τη σειρά του είναι η προϋπόθεση για καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια", διευκρίνισε ο Tilg.
Τέλος, σύμφωνα με τον κορυφαίο γιατρό, δόθηκε ερυθριτόλη και σε υγιή πειραματόζωα: "Τα επίπεδα στο αίμα που επιτεύχθηκαν ήταν τα ίδια με εκείνα τα οποία παρατηρήθηκαν και στο εργαστήριο. Αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια καθαρή εργαστηριακή επίδραση. Όταν πίνετε το παρασκεύσμα, φτάνετε σε επίπεδα που είναι ικανά να προκαλέσουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων".
Το συμπέρασμα από τα ευρήματα που αφορούν και τις δύο γλυκαντικές ουσίες είναι σύμφωνα με τον Tilg: "Η αντίληψη ότι όλες αυτές οι γλυκαντικές ουσίες είναι εντελώς ακίνδυνες πρέπει να λάβει τέλος". Από εδώ και πέρα, η επιστήμη πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι και άλλες πρόσθετες γλυκασντικές ουσίες εκτός από την ασπαρτάμη μπορεί να είναι κάθε άλλο παρά αβλαβείς, αλλά αντίθετα να προκαλούν ασθένειες.
Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, "χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες και ακόμη περισσότερα στοιχεία", υπογράμμισε ο Tilg.
Από εδώ και πέρα, δεν μπορεί κανείς να πει: "Το αγνοούμε αυτό". Αντίθετα, η ιατρική επιστήμη πρέπει να ασχοληθεί εντατικά με αυτό με τη μορφή μεγάλων κλινικών μελετών", εξήγησε ο γαστρεντερολόγος.
Είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι "ακόμη και αν παίρνετε τεχνητά γλυκαντικά, στην πραγματικότητα αυξάνουν την ενεργειακή πρόσληψη μέσω της χειραγώγησης των βακτηρίων του εντέρου και τελικά είναι σε θέση να επηρεάσουν αρνητικά το μεταβολισμό του σακχάρου". Ο αρχικός στόχος - "να μην παχύνουν οι άνθρωποι" - "δεν έχει επιτευχθεί καθόλου, το αντίθετο μάλιστα".
Τώρα, λέει, το θέμα είναι να αποδειχθεί οριστικά ότι αυτή η αύξηση των γλυκαντικών "δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, αλλά ακόμη και επιβλαβές από την άποψη της πρόκλησης ασθενειών".
Κάποια στιγμή, όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πλήρη απαγόρευση των γλυκαντικών αυτών.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}