Πρόταση συγκρότησης "Ομάδας εργασίας" κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Γεωργιάδη, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), στην οποία όπως αναφέρεται θα μπορούσαν να συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων όπως ο ΕΦΚΑ, ο ΟΑΕΔ, το επιμελητήριο, ο ΣΕΒ, η ΕΟΠΕ, η ΕΑΕ και άλλοι εμπλεκόμενοι κοινωνικοί εταίροι. Στόχος είναι η εξεύρεση λύσεων για τις αντιξοότητες και τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς, κατά την αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και μετά από αυτή κατά την επανένταξη τους στην εργασία και το κοινωνικό σύνολο.
Σύμφωνα με παράγοντα της ΕΛΛΟΚ, το σύστημα Υγείας όπως είναι δομημένο σήμερα και μετά τις όποιες παρεμβάσεις της μνημονιακής περιόδου, δυστυχώς δεν έχει καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια σειρά από ζητήματα που άπτονται των εργασιακών σχέσεων. Είναι γνωστό ότι στις παροχές υγείας εμφανίζονται πολλές διαφορές μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικών υπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων.
Ο καρκίνος αποτελεί μία νόσο η οποία εκτός από την ιατρική έχει και σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Σύμφωνα με οικονομικές μελέτες, η επιβάρυνση που υφίστανται οι προϋπολογισμοί των οικογενειών των ογκολογικών ασθενών αγγίζει τα όρια της οικονομικής καταστροφής σε ποσοστό που φτάνει το 40%. Η οικονομική καταστροφή δεν αφορά αποκλειστικά στις επιπλέον δαπάνες που καλείται να καλύψει ένας ογκολογικός ασθενής, αλλά σε μεγάλο βαθμό αφορά και την απώλεια εισοδήματος, τόσο του ασθενή όσο και του φροντιστή του που συνήθως είναι μέλος της οικογένειας που συχνά θυσιάζει εργασιακό χρόνο και εισόδημα για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες φροντίδας και αντιμετώπισης των υποχρεώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, πραγματοποιεί πανελλαδική έρευνα με τίτλο «καρκίνος & εργασία», η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιευθεί εντός του έτους συνοδευόμενη από σχετική νομική μελέτη και αντίστοιχα συμπεράσματα.
Σημειώνεται ότι η Ελληνική Ομοσπονδία καρκίνου συμμετέχει ως Εθνικός Εμπειρογνώμονας για την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά τα 27 μέλη της ΕΕ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την Επιστροφή στην εργασία για καρκινοπαθείς και επιβιώσαντες από τον καρκίνο. Στο project αυτό θα συμμετέχουμε με τις εξής δράσεις:
- Καταγραφή πολιτικών / νομοθεσιών και σχετικών ενδιαφερομένων (stakeholders).
- Πιθανή συνέντευξη με το Υπουργείο Εργασίας μεταξύ Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου.
- Προετοιμασία 2-σέλιδου έντυπου για τη χώρα και μετάφραση του στην αγγλική γλώσσα.
Επιδίωξη της ΕΛΛΟΚ με τη συμμετοχή της στις δράσεις αυτές είναι να συνεισφέρει στο διάλογο για την εργασιακή επανένταξη των ασθενών με καρκίνο και ταυτόχρονα να αναδείξει τα κενά και τα σημεία που χρήζουν νομοθετικών παρεμβάσεων τόσο στην εργατική νομοθεσία όσο και στη νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης, επιτυγχάνοντας μέσω αυτών παράλληλα την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και την εδραίωση μιας νέας υγιούς κουλτούρας αντιμετώπισης της ασθένειας του καρκίνου .
Συγκεκριμένα, οι τομείς στους οποίους η ΕΛΛΟΚ θεωρεί ότι μπορούν να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι οι εξής:
- Βελτίωση ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών: Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο κατά του καρκίνου, η ποιότητα ζωής των ασθενών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα συστήματα υγείας των κρατών μελών. Η καλή ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο σχετίζεται με καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία και βελτιωμένες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης και μειωμένης θνησιμότητας. Επιπλέον αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση του χρόνου ιατρικής αντιμετώπισης και συνεισφέρει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα.
- Επανένταξη στην εργασία και την κοινωνία: Η υποστήριξη της ενεργούς διαβίωσης των ογκολογικών ασθενών, τόσο κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης της νόσου, όσο και μετά από αυτή, μόνο πολλαπλά οφέλη θα έχει τόσο για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους όσο και για το κοινωνικό σύνολο και την Πολιτεία. Η εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των ασθενών με καρκίνο μπορεί να επιτευχθεί με παρεμβάσεις στήριξης κατά τη φάση της νόσησης, σε συνδυασμό με παροχή κινήτρων για την επιστροφή αλλά και εξεύρεση εργασίας μετά την αντιμετώπιση της νόσου. Ταυτόχρονα δημιουργείται στον πληθυσμό κουλτούρα που ευνοεί την επιστροφή στην κανονική ζωή μετά την αντιμετώπιση της ασθένειας και όχι αναζήτηση επιδοματικής διαβίωσης, που οδηγεί συχνά σε περιθωριακή - παρασιτική επιβίωση, όπως σε σημαντικό βαθμό ισχύει σήμερα.
- Κατάργηση διακρίσεων - αντιμετώπιση ανισοτήτων: Επιδίωξη της πολιτείας είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων και η μείωση των διακρίσεων μεταξύ των πολιτών. Η άνιση μεταχείριση, με βάση την εργασιακή σχέση των ογκολογικών ασθενών, οδηγεί σε νέες ανισότητες και φτωχοποίηση μίας μερίδας αυτών. Αυτό έχει αποτέλεσμα να ισχυροποιείται το κοινωνικό στίγμα του καρκίνου με όλες τις γνωστές συνέπειές του.
Προτεραιότητα, μεταξύ άλλων σημαντικών θεμάτων, μπορεί να δοθεί και στα παρακάτω:
- Για τους Αυτοαπασχολούμενος που νοσούν από καρκίνο: Ενώ στις περιπτώσεις των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, προβλέπεται αναρρωτική άδεια και αποζημίωση, για τους αυτοαπασχολούμενους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες), δεν υφίσταται ομοιογενές και επαρκές πλαίσιο παροχών. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι αυτοαπασχολούμενοι ,δεδομένης της φύσης της εργασίας τους, δεν απολαμβάνουν προνομίων αναρρωτικών και άλλης μορφής αδειών , ενώ παράλληλα αφ’ ενός το εισόδημα τους είτε μηδενίζεται είτε απομειώνεται σημαντικά αφ΄ ετέρου επιβαρύνονται με όλα τα έξοδα λειτουργίας των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.
- Για τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους που νοσούν από καρκίνο: Μεταξύ των νομοθετικών ρυθμίσεων που καθορίζουν τα δικαιώματα των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων υφίστανται σημαντικές διαφορές, που διατηρούν το καθεστώς ανισοτήτων και διακρίσεων .
- Αξιοποίηση προγραμμάτων υποστήριξης του ΟΑΕΔ που θα αφορά την παροχή κινήτρων προς τους εργοδότες για την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την πρόσληψη ατόμων που έχουν νοσήσει από καρκίνο (κατά τα προγράμματα για προσλήψεις νέων ή και άλλων κατηγοριών πολιτών). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται οι διακρίσεις και το κοινωνικό στίγμα του καρκίνου σε σημαντικό βαθμό.
Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι η αντιμετώπιση των εργασιακών δυσκολιών που συναντούν οι ασθενείς με καρκίνο είναι πολυδιάστατη και χρήζει πολυμετωπικών παρεμβάσεων. Οι επαφές και οι συναντήσεις μεταξύ της ΕΛΛΟΚ και του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς ο τελευταίος έδωσε το πράσινο φως για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία της ομάδας εργασίας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}