Η CoViD-19 έχει επίσης επιπτώσεις και σε άλλες μολυσματικές ασθένειες. Για παράδειγμα, η πανδημία προφανώς έχει ως αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται παγκοσμίως κρούσματα γρίπης που προκαλούνται από παθογόνα τύπου Β/Yamagata από τα τέλη Μαρτίου 2020.
Ως εκ τούτου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστούν την παράλειψη αυτού του συστατικού από τα μελλοντικά εμβόλια γρίπης.
Τα τρέχοντα τετραπλά εμβόλια γρίπης περιλαμβάνουν επί του παρόντος δύο αντιγόνα για ιούς γρίπης Α (A(H1N1)/προερχόμενα από τη "γρίπη των χοίρων"/2009 και ένα αντιγόνο από ιούς A(H3N2)) τόσο για το Βόρειο Ημισφαίριο (2023/2024) όσο και για το Νότιο Ημισφαίριο (2024).
Επιπλέον, υπάρχουν δύο αντιγόνα παθογόνων της γρίπης Β (για τη σειρά παθογόνων "Victoria" ένα αντιγόνο του στελέχους Β/Αυστρία/2021) και για τη λεγόμενη σειρά παθογόνων B/Yamagata το αντιγόνο ενός στελέχους B/Phuket από το 2013.
Αλλά στα τέλη Σεπτεμβρίου - προφανώς ως μακροπρόθεσμη συνέπεια της πανδημίας CoVid 19 - η εμβολιαστική κάλυψη αναπροσαρμόστηκε. Ο Π.Ο.Υ αποφάσισε να αφαιρέσει τη σύσταση για αντιγόνα από την παθογονική σειρά B/Yamagata στα εμβόλια γρίπης. "Επί του παρόντος, το Yamagata δεν παρέχει κανένα πλεονέκτημα στο εμβόλιο", δήλωσε ο David Wentworth, διευθυντής του Παγκόσμιου Δικτύου Επιτήρησης της Γρίπης του ΠΟΥ, στην αμερικανική υπηρεσία φαρμακευτικών πληροφοριών "Stat".
Αυτό συμβαίνει επειδή η οικογένεια του ιού της γρίπης Β/Yamagata δεν έχει παρατηρηθεί από τον Μάρτιο του 2020. Τα μέτρα πρόληψης που προκάλεσε η πανδημία της CoViD - 19, με υποχρεωτικές μάσκες και περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές κ.λπ. προκάλεσαν απότομη μείωση της ισχύος των κυμάτων εποχικής γρίπης παγκοσμίως.
Ταυτόχρονα, αυτό είχε προφανώς αντίκτυπο και στα στελέχη του παθογόνου: ορισμένες παραλλαγές A(H3N2) εμφανίστηκαν μόνο σπάνια.
Το στέλεχος B/Yamagata - ένα από τα δύο στελέχη της γρίπης Β - έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί με το Covid-19.
"Τα άλλα - H1, H3 (και οι δύο παραλλαγές της γρίπης Α- σημ.) και Victoria (γρίπη Β- σημ.) πέρασαν. Αλλά προφανώς υπήρξε τόσο μεγάλη συμφόρηση για τους ιούς Yamagata που δεν επιβίωσαν", ανέφερε ο αυστριακής καταγωγής ιολόγος Florian Krammer (Νέα Υόρκη).
Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει νόημα να υπάρχει ένα αντιγόνο από ένα παθογόνο σε ένα εμβόλιο που δεν εμφανίζεται πλέον.
Την περασμένη Πέμπτη, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο οποίος είναι αρμόδιος για τα εμβόλια κατά της γρίπης, ενέκρινε τη σύσταση του Π.Ο.Υ. Τα αντιγόνα B/Yamagata θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα επόμενα εμβόλια το συντομότερο δυνατό.
Είναι ήδη πολύ αργά για τα εμβόλια γρίπης για το νότιο ημισφαίριο (2024, το καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου). Το ερώτημα παραμένει ως προς το τι θα πρέπει ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει το B/Yamagata για τα εμβόλια γρίπης του Βορείου Ημισφαιρίου για την περίοδο 2024/2025.
Ενδεχομένως θα μπορούσαν να προστεθούν αντιγόνα από άλλο στέλεχος του ιού Α/H3N2 για να διευρυνθεί η αποτελεσματικότητα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}