iatronet.gr υγεία διατροφή ομορφιά φυσική κατάσταση ειδήσεις
Περίθαλψη & Ασφάλιση

Η ΕΣΑμεΑ σχετικά με την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

''Καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν πλήρως τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία''.

Η ΕΣΑμεΑ σχετικά με την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023, 16:57

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι και ανήσυχοι για τα τραγικά και συγκλονιστικά γεγονότα που βλέπουμε στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τον αντίκτυπο που έχει αυτό στα άτομα με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρία. Όταν ξεκινούν οι εχθροπραξίες, τα άτομα με αναπηρία είναι από τα πρώτα που χάνουν τη ζωή τους και μένουν πίσω στις διαδικασίες λογοδοσίας και τεκμηρίωσης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των παραβιάσεων του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας Ατόμων με Αναπηρία (IDA).

Περιορισμένες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα με αναπηρία επηρεάζονται από τις πρόσφατες εχθροπραξίες. Ωστόσο, όπως  τεκμηριώθηκε κατά τη διάρκεια προηγούμενων πολέμων και  αναπτύχθηκε από τον Ειδικό Εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους επηρεάζονται δυσανάλογα κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Σήμερα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών συνεπειών στην υγεία τους, ακόμη και θανάτου, λόγω των αδιάκριτων επιθέσεων εναντίον κατοικημένων περιοχών που θέτουν σε κίνδυνο αμάχους, αδικαιολόγητα σύντομων προειδοποιήσεων εκκένωσης με τις ασφαλείς επιλογές να είναι πολύ περιορισμένες και σε μεγάλο βαθμό με προσβάσιμες και την άρνηση πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες που διατηρούν τη ζωή, όπως ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και τρόφιμα. Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η ομηρία αμάχων, η αποκοπή ή ο περιορισμός της πρόσβασης σε νερό, τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα σε ολόκληρο τον πληθυσμό, οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρικό προσωπικό μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Καλούμε το Ισραήλ να ανοίξει την πρόσβαση για απεριόριστη και χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών του λαού της Γάζας. Ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και των ατόμων που κρατούνται αυθαίρετα, ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία.

Τονίζουμε ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της παύσης όλων των εχθροπραξιών από όλα τα μέρη, είναι ο πιο αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος για την προστασία και τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία.

Καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν πλήρως τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία - ιδίως του άρθρου 11 της Σύμβασης, καθώς και του ψηφίσματος 2475 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα άτομα με αναπηρία κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης. Τίποτα δεν δικαιολογεί τη στοχοποίηση αμάχων και την άρνηση των πολύ βασικών ανθρώπινων αναγκών και δικαιωμάτων τους. Συγκεκριμένα, ζητάμε:

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR