Το δέρμα με τάση ακμής είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και αφορά όλους τους τύπους δέρματος. Προκαλείται από υπερδραστήριους αδένες που οδηγούν σε συσσώρευση λιπαρών, νεκρών κυττάρων του δέρματος και βακτηρίων στους πόρους του δέρματος. Αυτό οδηγεί σε ερυθρότητα και πρήξιμο στους πόρους.
Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για να έχετε δέρμα με τάση ακμής. Ευτυχώς, η ακμή είναι θεραπεύσιμη και μερικές φορές μπορεί ακόμη και να προληφθεί.
Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν δέρμα με τάση για ακμή;
Τα άτομα με αυτό το δέρμα έχουν συνήθως υπερδραστήριους αδένες λίπους στο δέρμα, κάτι που οδηγεί σε υπερβολική ποσότητα λιπαρότητας. Αυτά τα περιττά λιπαρά μπορούν εύκολα να φράξουν τους πόρους, οδηγώντας σε εξάρσεις ακμής.
Το δέρμα με τάση ακμής είναι πιο πιθανό να φλεγμονωθεί και να ερεθιστεί. Η ακμή μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ορμονικές αλλαγές, στρες, έντονο ιδρώτα, υγρασία, φάρμακα και λιπαρά προϊόντα δέρματος ή μαλλιών.
Πού εμφανίζεται η ακμή;
Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Είναι πιθανό να έχετε δέρμα με τάση ακμής χωρίς να εμφανίσετε εξάρσεις στο πρόσωπό σας. Παρ' όλα αυτά, η ακμή στο πρόσωπο είναι και αυτή που απασχολεί τον περισσότερο κόσμο.
Πώς φροντίζουμε το δέρμα με τάση ακμής;
Η φροντίδα του δέρματος με τάση ακμής, συνήθως περιλαμβάνει διαφορετικές στρατηγικές για τον έλεγχο της λιπαρότητας. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής μειώνοντας την ποσότητα λιπαρών, βρωμιάς, νεκρών κυττάρων και βακτηρίων στο δέρμα. Αυτές είναι μερικές ιδέες:
Πλύνετε το πρόσωπό σας μία ή δύο φορές την ημέρα.
Πλύνετε το δέρμα σας μετά από την άσκηση.
Αν τα μαλλιά σας τείνουν να είναι λιπαρά, λούστε τα κάθε μέρα.
Προσπαθήστε να κρατήσετε τα μαλλιά σας μακριά από το πρόσωπό σας.
Χρησιμοποιήστε προϊόντα δέρματος που δεν είναι λιπαρά.
Χρησιμοποιήστε μια απαλή ενυδατική κρέμα μία φορά την ημέρα.
Φοράτε αντηλιακό όταν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Τι να αποφύγετε
Αρκετές κοινές συνήθειες μπορούν να κάνουν το δέρμα σας πιο επιρρεπές στην ακμή. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο:
Μην πλένετε το δέρμα σας πολλές φορές την ημέρα. Το πολύ πλύσιμο μπορεί να βλάψει και να στεγνώσει το δέρμα, προκαλώντας ερεθισμό.
Αποφύγετε να τρίβετε το δέρμα σας όταν πλένεστε. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε απαλές κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά σας.
Αποφύγετε τα λιπαρά προϊόντα για τα μαλλιά ή το δέρμα. Μην χρησιμοποιείτε σκληρά προϊόντα όπως το οινόπνευμα στο δέρμα σας.
Μην φοράτε στενά ρούχα αν είστε επιρρεπείς στην ακμή του σώματος.
Ποτέ μην σκάσετε ένα σπυράκι γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει τον μολυσμένο ιστό να προχωρήσει βαθύτερα στο δέρμα, οδηγώντας σε περισσότερη φλεγμονή και πιθανώς ουλές.
Προσπαθήστε να αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας.
Μην αλλάζετε συχνά τις θεραπείες ακμής που ακολουθείτε, ακόμα και αν δεν είναι συνταγογραφούμενες. Πολλές θεραπείες χρειάζονται έξι με οκτώ εβδομάδες για να αρχίσουν να λειτουργούν.
Αποφύγετε να μοιράζεστε προϊόντα ή εργαλεία που χρησιμοποιείτε στο πρόσωπό σας, συμπεριλαμβανομένων των πινέλων μακιγιάζ.
Οι επιλογές θεραπείας ακμής περιλαμβάνουν προϊόντα με τα ακόλουθα συστατικά:
Σαλικυλικό οξύ: Μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος και βοηθά στο ξεφράξιμο των πόρων
Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου: Θεωρείται το πιο αποτελεσματικό συστατικό χωρίς συνταγή επειδή σκοτώνει τα βακτήρια που οδηγούν σε ακμή
Οι επιλογές για τη θεραπεία της ακμής με συνταγή γιατρού περιλαμβάνουν:
Αντιβιοτικά: Τα τοπικά αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ακμή.
Ορμονικά φάρμακα: Αυτά τα φάρμακα μπορούν να θεραπεύσουν την ακμή αν έχετε ξεσπάσματα λόγω ορμονικών αλλαγών.
Ισοτρετινοΐνη: Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται μόνο για σοβαρή ακμή.
Χημικό peeling: Το χημικό peeling αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος που μπορούν να συσσωρευτούν και να φράξουν τους πόρους.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}