Nέα έρευνα αποκάλυψε πώς η ακτινοβολία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταστρέφει μολυσματικά σωματίδια κορωνοϊού που μολύνουν επιφάνειες.
Ερευνητές του University of Southampton εξέτασαν πώς υπεριώδης ακτινοβολία laser καταστρέφει τον ιό SARS-CoV-2, επηρεάζοντας κρίσιμα συστατικά του.
Με ειδικό υπεριώδες laser με 2 διαφορετικά μήκη κύματος, οι επιστήμονες μπόρεσαν να διαπιστώσουν πώς κάθε συστατικό του ιού είχε αποδομηθεί κάτω από ζωηρό φως.
Διαπίστωσαν ότι το γονιδιωματικό υλικό ήταν πολύ ευαίσθητο στην αποδόμηση και η πρωτεΐνη ακίδα έχανε την ικανότητά της να προσδένεται σε ανθρώπινα κύτταρα.
Οι ερευνητές επέλεξαν συχνότητες laser 266nm και 227nm για την έρευνα.
Επιστήμονες του University of Southampton συνεργάστηκαν με επιστήμονες του κατασκευαστή laser, M Squared Lasers, και η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ACS Photonics. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ακτινοβολία 266nm προκάλεσε βλάβη RNA σε χαμηλή ισχύ επηρεάζοντας τις γενετικές πληροφορίες του ιού.
Ακτινοβολία 266nm επίσης έβλαψε τη δομή της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 μειώνοντας την ικανότητά του να προσκολλάται στα ανθρωπινά κύτταρα.
Η ακτινοβολία 227nm ήταν λιγότερο αποτελεσματική στην πρόκληση βλάβης RNA αλλά πιο αποτελεσματική στη βλάβη πρωτεϊνών μέσω της οξείδωσης που ξεδιπλώνει τη δομή της πρωτεΐνης.
Ο καθηγητής Sumeet Mahajan, δήλωσε ότι η απενεργοποίηση ιών με ακτινοβολία προσφέρει πολύπλευρο όπλο για απολύμανση των δημόσιων χώρων και ευαίσθητού εξοπλισμού, που αλλιώς θα ήταν δύσκολο να απολυμανθεί με τις συμβατικές μεθόδους. Τώρα κατανοούν τη διαφορική ευαισθησία των μοριακών συστατικών των ιών στην απενεργοποίηση από ακτινοβολία και αυτό ανοίγει το δρόμο για βέλτιστη τεχνολογία απολύμανσης.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}