Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στη La Rinconada του Περού, την υψηλότερη μόνιμα κατοικημένη πόλη στον κόσμο, επιστήμονες με επικεφαλής τον Lars Kaestner από το Πανεπιστήμιο του Saarland διαπίστωσαν ότι έξι συμμετέχοντες σε πείραμα είχαν περισσότερο 2,3-διφωσφογλυκερικό οξύ (BPG) στα ερυθρά αιμοσφαίρια τους μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα σε υψόμετρο.
Το BPG παίζει, μεταξύ άλλων, σημαντικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου μέσω της αιμοσφαιρίνης. Επομένως, ο οργανισμός των ατόμων ήταν καλύτερα εφοδιασμένος με οξυγόνο μετά από μια ορισμένη περίοδο προσαρμογής, επειδή είχαν παράγει περισσότερο BPG.
Και τα έξι δοκιμαζόμενα άτομα στο πείραμα που εξετάστηκαν ήταν ρέζους - θετικοί, δηλαδή τα ερυθροκύτταρά τους είχαν στην επιφάνειά τους ορισμένες μεμβρανικές πρωτεΐνες που δεν εμφανίζονται στο αίμα των ρέζους - αρνητικών ατόμων.
Η πλειονότητα των ανθρώπων, περίπου το 85%, έχουν το χαρακτηριστικό της ομάδας αίματος ρέζους - θετικό.
Οι ερευνητές απευθύνθηκαν στον Angelo D'Alessandro από το Πανεπιστήμιο του Denver για περαιτέρω έρευνα.
Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας, αυτός κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα από περισσότερους από 13.000 αιμοδότες και να χρησιμοποιήσει στατιστικές μεθόδους και τεχνητή νοημοσύνη για να διερευνήσει κατά πόσον η συσχέτιση που παρατηρήθηκε σε έναν μικρό αριθμό δοκιμαζόμενων ατόμων, ισχύει και για μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων και μπορεί επομένως να επιβεβαιωθεί στατιστικά.
"Αυτή η πολύ μεγάλη ανάλυση αποκάλυψε ότι ακόμη και χωρίς προσαρμογή στο υψόμετρο, οι άνθρωποι με ορισμένες παραλλαγές της πρωτεΐνης Rhesus παράγουν σημαντικά περισσότερο BPG", λέει ο Kaestner.
Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ομάδα αίματος επηρεάζει τη σύνθεση της BPG και την παροχή οξυγόνου σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων ή των επειγουσών μεταγγίσεων αίματος, καταλήγει ο ειδικός από την γερμανική πόλη Saarbrücken.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}