Αν σας βασανίζει η ακμή, έχετε σίγουρα ψάξει για φυσικές λύσεις, χωρίς να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα ή να κάνετε συνέχεια ακριβούς καθαρισμούς. Υπάρχουν πολλές επιλογές για φυσικές θεραπείες, αλλά δεν είναι όλες εξίσου λειτουργικές. Κάποιες, για την ακρίβεια, θα μπορούσαν ακόμη και να είναι επιβλαβείς για το δέρμα σας.
Οι πιο κοινές φυσικές θεραπείες ακμής περιλαμβάνουν:
Αλόη
Το τζελ από το φυτό αλόη βέρα έχει τη φήμη ως καταπραϋντικό του δέρματος. Η αλόη βέρα είναι μια δημοφιλής θεραπεία για εγκαύματα από τον ήλιο και για μικρές δερματικές πληγές. Επειδή έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πολλοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν και για την ακμή. Μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσετε ένα κόκκινο, ερεθισμένο σπυράκι, αλλά δεν θα εμποδίσει τη δημιουργία καινούριων – και ούτε θα καθαρίσει το σπυράκι που ήδη υπάρχει, απλώς θα ανακουφίσει από την κοκκινίλα.
Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο έχει τη φήμη ως φυσική θεραπεία για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακμής. Αν και είναι εξαιρετικό για σαλάτες και μαρινάδες, δεν είναι μια αποδεδειγμένη θεραπεία για τα σπυράκια – όπως και για πολλά πράγματα για τα οποία ο κόσμος ορκίζεται πως τους βοήθησε. Και μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρό με το δέρμα, προκαλώντας κάψιμο ή ερεθισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή το μηλόξυδο είναι αρκετά πιο όξινο από την επιδερμίδα μας (που είναι ήδη ελαφρώς όξινη), με αποτέλεσμα να ρίχνει το pH ακόμα περισσότερο, καταστρέφοντας τα φυσικά έλαια του δέρματος.
Πράσινο τσάι
Πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος περιέχουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα τοπικά προϊόντα με πράσινο τσάι μπορούν να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες από την έκθεση στον ήλιο και τη ρύπανση, αλλά δεν θα καθαρίσουν την ακμή. Η κατανάλωσή του, επίσης, δεν θα βοηθήσει το δέρμα σας.
Μέλι
Το ωμό, μη επεξεργασμένο μέλι περιέχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και προάγει την επούλωση των πληγών. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το ωμό μέλι μπορεί να καταπραΰνει τις πληγές του δέρματος και μπορείτε να βρείτε προϊόντα δέρματος με βάση το μέλι σε πολλά φαρμακεία. Όπως και με την αλόη, αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει τα ίδια τα σπυράκια.
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ τη λαμπερή απόχρωσή του και περιέχει ήπιες αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Ενώ αυτές οι ιδιότητες κάνουν τον κουρκουμά να ακούγεται σαν καλή επιλογή για την ακμή, είναι καλύτερο να αποφύγετε την εφαρμογή του στο δέρμα σας. Δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς μπορεί να θεραπεύσει την ακμή, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, όπως και να δημιουργήσει κίτρινους λεκέδες στο δέρμα.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα άλλο φάρμακο κατά της ακμής με κάποια επιστημονική έρευνα να τον υποστηρίζει. Μια ανασκόπηση πολλών μελετών διαπίστωσε ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βελτιώσει την ήπια ακμή, εξισορροπώντας τα έλαια του δέρματος. Προϊόντα που περιέχουν 5% ψευδάργυρο έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά. Αυτά όμως είναι τοπικά προϊόντα για το δέρμα. Μην πάρετε συμπληρώματα ψευδαργύρου χωρίς να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
Θείο
Το θείο είναι μια αποτελεσματική θεραπεία ακμής που είναι συχνά πιο ήπια για το ευαίσθητο δέρμα από το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Αυτό το συστατικό έχει αντιβακτηριακή ικανότητα και βοηθά στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος που φράζουν τους πόρους σας. Μπορείτε να βρείτε θείο σε σαπούνια, καθαριστικά και άλλα προϊόντα για το δέρμα.
Άλλες συμβουλές για τη θεραπεία της ακμής στο σπίτι:
Επιλέξτε το σωστό καθαριστικό
Ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε την ήπια ακμή είναι να καθαρίζετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα — αλλά όχι με οποιοδήποτε σαπούνι. Ένα καθαριστικό που περιέχει υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι συνήθως πιο κατάλληλο.
Ελέγξτε τις τρέχουσες ετικέτες των προϊόντων σας
Τα καλλυντικά και τα προϊόντα μακιγιάζ πλέον είναι κατά βάση συμβατά με τα δέρματα που υποφέρουν από ακμή. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στα συστατικά τους, καθώς ορισμένα προϊόντα μπορεί να περιέχουν αρώματα, έλαια, βούτυρα και φαγεσωρογόνα συστατικά που μπορούν να φράξουν τους πόρους σας και να προκαλέσουν εξάρσεις. Αυτό, δυστυχώς, μπορεί να χρειαστεί μερικές δοκιμές μέχρι να βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα που δεν ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα σας, αλλά αξίζει, ώστε να μάθετε τι είναι σωστό για εσάς και δεν θα κάνει την ακμή σας χειρότερη.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}