'Ατυπη σύσκεψη για το θέμα της ιλαράς, πραγματοποιείται σήμερα στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ θα συζητήσουν τη σύσταση ομάδας εργασίας, προκειμένου να οργανωθούν παρεμβάσεις σε ενδεχόμενο κύμα ιλαράς, όπως είχε συμβεί την περίοδο 2017 - 2018.
Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα είναι κοντά στο 83%, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτρέψει συνθήκες χαλάρωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), έχουν καταγραφεί κρούσματα σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, έπειτα από μία περίοδο ύφεσης, λόγω της πανδημίας.
Τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης. Η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενηλίκους, κυρίως λόγω επιπλοκών.
Πριν την εφαρμογή συστηματικού εμβολιασμού παρατηρούνταν επιδημικά κύματα κάθε 2 - 3 χρόνια.
Η νόσος προσβάλλει μη εμβολιασμένα παιδιά και ενηλίκους και επιδημικές εξάρσεις συμβαίνουν όταν αυξηθεί το ποσοστό επίνοσων στον παιδικό πληθυσμό.
Πιο ευάλωτοι είναι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970. Στην Ευρώπη, η συνήθης ηλικία προσβολής είναι τα 0 - 4 έτη, ενώ στις ΗΠΑ πάνω από τα μισά κρούσματα είναι ενήλικοι.
Η μετάδοση της ιλαράς γίνεται κυρίως αερογενώς από άτομο σε άτομο, με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις.
Συμπτώματα
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, διακρίνονται 3 στάδια της νόσου: το πρόδρομο (καταρροϊκό), το εξανθηματικό και το στάδιο της αποδρομής.
Το πρόδρομο (καταρροϊκό) στάδιο, διαρκεί 2 - 4 ημέρες, χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, πταρμό), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. Μία έως δύο μέρες πριν ή μετά την εμφάνιση του εξανθήματος, εμφανίζονται οι κηλίδες του Koplik που είναι παθογνωμονικές της νόσου και είναι μικρά λευκωπά στίγματα που περιβάλλονται από ερυθρά άλω και εντοπίζονται στο βλεννογόνο της παρειάς αντίστοιχα προς τους κάτω γομφίους.
Το εξανθηματικό στάδιο, διαρκεί 5 - 6 ημέρες και χαρακτηρίζεται από έκθυση κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος, το οποίο στην αρχή είναι αραιό, ροδαλό και τα στοιχεία αφορίζονται σαφώς μεταξύ τους ενώ στη συνέχεια γίνονται ερυθρά και συρρέουν αλλά εξακολουθούν να αφορίζονται μεταξύ τους με υγιές δέρμα. Η έκθυση του εξανθήματος γίνεται κατά ώσεις και συνήθως αρχίζει πίσω από τα αυτιά, γρήγορα εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.
Το στάδιο της αποδρομής (ανάρρωσης), χαρακτηρίζεται από πτώση του πυρετού και εξαφάνιση του εξανθήματος σταδιακά με τη σειρά έκθυσης, δηλαδή σβήνει πρώτα από το πρόσωπο και τελικά από τα άκρα. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται λεπτή απολέπιση του δέρματος, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.
Πηγές:
ΕΟΔΥ, ECDC
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}