Προσωρινή υποχώρηση σημειώνουν από τον Σεπτέμβριο τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη, αλλά αναμένεται νέα έξαρση τους επόμενους μήνες.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), παίρνοντας τη σκυτάλη από τους συναδέλφους τους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στην εβδομαδιαία έκθεση του ECDC, που αναρτήθηκε σήμερα, η επικείμενη αύξηση αποδίδεται στα κενά εμβολιασμού σε μία σειρά από χώρες, καθώς και η διασπορά από χώρες με υψηλό επιπολασμό.

Οι υπεύθυνοι του ECDC καλούν τις εθνικές αρχές Δημόσιας Υγείας να διατηρούν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη (πάνω από 95%), θεωρώντας πολύ σημαντικό να διενεργούνται εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης σε βρέφη και παιδιά.

Πρέπει, επίσης, να εμβολιάζονται έφηβοι και ενήλικοι οι οποίοι δεν έχουν ανοσία και να παραμείνουν σε αυξημένη ευαισθητοποίηση οι επαγγελματίες Υγείας.

Τι είναι

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας που οφείλεται στον ομώνυμο ιό.

Τα κρούσματα εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης και η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες κυρίως λόγω επιπλοκών.

Το πρόδρομο (καταρροϊκό) στάδιο, διαρκεί 2 - 4 ημέρες, χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, πταρμό), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. 1 - 2 ημέρες πριν ή μετά την εμφάνιση του εξανθήματος εμφανίζονται οι κηλίδες του Koplik που είναι παθογνωμονικές της νόσου και είναι μικρά λευκωπά στίγματα που περιβάλλονται από ερυθρά άλω και εντοπίζονται στο βλεννογόνο της παρειάς αντίστοιχα προς τους κάτω γομφίους.

Το εξανθηματικό στάδιο διαρκεί 5 - 6 ημέρες και χαρακτηρίζεται από έκθυση κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος το οποίο στην αρχή είναι αραιό, ροδαλό και τα στοιχεία αφορίζονται σαφώς μεταξύ τους ενώ στη συνέχεια γίνονται ερυθρά και συρρέουν, αλλά εξακολουθούν να αφορίζονται μεταξύ τους με υγιές δέρμα. Η έκθυση του εξανθήματος γίνεται κατά ώσεις και συνήθως αρχίζει πίσω από τα αυτιά, γρήγορα εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.

Το στάδιο της αποδρομής (ανάρρωσης) χαρακτηρίζεται από πτώση του πυρετού και εξαφάνιση του εξανθήματος σταδιακά με τη σειρά έκθυσης δηλαδή σβήνει πρώτα από το πρόσωπο και τελικά από τα άκρα. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται λεπτή απολέπιση του δέρματος εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους επιχώριους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται. Στη συνέχεια, μεταφέρεται με τη λεμφική οδό στο αίμα και με αυτό σε διάφορα όργανα.

Απενεργοποιείται γρήγορα από τη ζέστη, το φως, το όξινο pH και τη θρυψίνη. Ο χρόνος επιβίωσής του στον αέρα ή σε επιφάνειες αντικειμένων είναι μικρότερος των 2 ωρών.

Περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές που είναι συχνότερες σε παιδιά <5 ετών και ενήλικες >20 ετών. Θάνατοι από ιλαρά έχουν αναφερθεί σε ανεπτυγμένες χώρες σε 1% - 2‰ των κρουσμάτων.

Η μετάδοση της ιλαράς γίνεται κυρίως αερογενώς από άτομο σε άτομο με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Τραμπ επέλεξε τον αντιεμβολιαστή Ρόμπερτ Κένεντι για υπουργό Υγείας
Το στρες στις εγκύους συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο επιληψίας στα παιδιά τους [μελέτη]
20 χρόνια Μονάδα Εντατικής Νεογνών στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου