Αντιδράσεις προκαλεί πρόσφατη δήλωση του υπουργού Υγείας σχετικά με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως η αμοιβή που παρέχεται στους χειρουργούς του ΕΣΥ αποτελεί έναν νόμιμο τρόπο να εισπράξουν το φακελάκι, που λαμβάνεται σήμερα εξωθεσμικά.
Μιλώντας στον Real FM ο υπουργός Υγείας ανέφερε: "Τι λέμε τώρα; Αντί να συμβαίνει παράνομα και εξωθεσμικά, θα συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά. Άρα, θα μειωθεί και το φακελάκι. Γιατί δεν θα έχει νόημα ο γιατρός να παίρνει τα χρήματα μαύρα με το φακελάκι και να κινδυνεύει να διαπομπευθεί και να έχει ποινικές κυρώσεις αφού θα μπορεί να πάρει νόμιμα το φακελάκι του. Αυτός που έχει αποφασίσει να πληρώσει τα λεφτά θα πληρώσει νόμιμα και θα τα βάλει στη φορολογική του δήλωση και ταυτόχρονα θα μειωθεί η αναμονή των χειρουργείων για να κερδίσει αυτός που δεν έχει να πληρώσει τίποτα".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση νομιμοποιεί το “φακελάκι” με τη συγκεκριμένη αναφορά του υπουργού Υγείας, απάντησε: “Προφανώς όχι”.
Δούρειος Ίππος
Σχολιάζοντας τις αναφορές των κυβερνητικών παραγόντων, ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ιωαννίνων Ιωάννης Τσίμαρης έκανε λόγο για "Δούρειο Ίππο" και για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
"Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ως Υπουργός Υγείας συνεχίζει να υλοποιεί πιστά την πρόθεση της κυβέρνησης να απαξιώσει ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ και να επιβάλλει από την πίσω πόρτα την ιδιωτική Υγεία προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων της Υγείας και εις βάρος των αδύναμων συμπολιτών μας.
Παραδέχτηκε σε συνέντευξή του, ότι η θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων, δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί από πολλές κλινικές, λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι το επόμενο βήμα θα είναι να παραχωρήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ιδιώτες γιατροί τις εγκαταστάσεις του δημόσιου νοσοκομείου για να χειρουργούν.
Παραδέχτηκε δηλαδή ο ίδιος ότι η θεσμοθέτηση των απογευματινών ιατρείων θα λειτουργήσει ως ο 'Δούρειος Ίππος' για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελλείψεις και οι δυσλειτουργίες του ΕΣΥ, όπως είναι οι καθυστερήσεις στις χειρουργικές αίθουσες, προκαλούνται από την απαξίωση του κεντρικής διοίκησης προς τους γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς, την εξουθένωση, τη μη θεσμοθέτηση κινήτρων για να υπηρετήσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Άλλωστε ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν κίνητρα, παρά μόνο το 'νόμιμο φακελάκι'…
Μας ενημέρωσε επίσης ότι η σύσταση της ενιαίας λίστας χειρουργείων, που θεσμοθετήθηκε με την αιτιολογία της αντιμετώπισης του προβλήματος δεν θα το λύσει τελικά.
Σε μία χώρα όπου οι ανικανοποίητες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη είναι τετραπλάσιες από τον μέσο όρο της ΕΕ (9% έναντι 2,2%) με σημαντικότερο παράγοντα παραμέλησης το κόστος (8,8% έναντι 1,1%) η λύση για την Κυβέρνηση είναι η επιπλέον ιδιωτικοποίηση;
Αντί να ενισχύσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και να δώσει κίνητρα σε γιατρούς να το επιλέγουν, ώστε να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, το υποβαθμίζει για να το χαρίσει και να το 'πουλήσει' φθηνά στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την προσφιλή της τακτική και σε άλλους τομείς.
Θα μας βρει εντελώς απέναντι. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τη βαθιά μας πολιτική πεποίθηση ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, που το προπληρώνει ο Έλληνας πολίτης και δικαιούται να το έχει χωρίς προσκόμματα και δικαιολογίες".
Απαράδεκτο
Η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς και καθηγήτρια Παιδιατρικής Μερόπη Τζούφη, χαρακτηρίζει την προωθούμενη λύση ως απαράδεκτη:
"Τη στιγμή που 1 στα 2 νοικοκυριά αναγκάζονται να αναβάλουν την κάλυψη των αναγκών υγείας τους, με τη χώρα να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την Υγεία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΕΣΥ να δοκιμάζεται από την υποστελέχωση (τουλάχιστον 8.000 αποχωρήσεις το 2022-2024), η κυβέρνηση προτείνει την απαράδεκτη λύση των απογευματινών χειρουργείων και νομιμοποιεί το 'φακελάκι'", σημειώνει, για να διευκρινίσει:
"Ο υπουργός Υγείας, αποφασισμένος να 'πουλήσει' την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, αρνείται να δει την πραγματικότητα. Τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αντίθετα, στην αγωνία του να προωθήσει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα αν υπάρξουν ασθενείς δύο ταχυτήτων - προνομιούχους και μη, ενώ η αποζημίωση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα νόμιμο 'φακελάκι'.
Πρόκειται για μια παραβατική πρακτική που κάθε κυβέρνηση θα όφειλε να αντιμετωπίσει και να προστατεύσει τους ασθενείς. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη αποτελεί κανονικότητα που πρέπει να θεσμοθετηθεί.
Αντί για προσλήψεις και διπλασιασμό των αμοιβών του προσωπικού, αντί για ενίσχυση της προστασίας των ασθενών απέναντι σε φαινόμενα εκμετάλλευσης και αδιαφάνειας, κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας επιλέγουν να μετακυλήσουν το κόστος στους πολίτες. Μάλιστα σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα για να 'προσπεράσουν' τις λίστες χειρουργείων και την πρωινή λειτουργία".
Μόνη ελπίδα σωτηρίας του ΕΣΥ είναι να συνειδητοποιήσουν έγκαιρα οι άνθρωποί του και οι τοπικές κοινωνίες πως η πολιτική αυτή διαλύει ένα κοινωνικό κεκτημένο 40 χρόνων. Διαφορετικά, «καληνύχτα και καλή τύχη"!
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}