Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ εμφάνισης ΧΑΠ και λήψης νιασίνης στη διατροφή.
Η νιασίνη, βιταμίνη B3, περιέχεται σε διάφορες τροφές όπως κρέας, ψάρι και ξηρούς καρπούς. Εμπλέκεται σε πολλές κυτταρικές διαδικασίες, όπως μεταβολισμό, επιδιόρθωση DNA και λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Ερευνητές εξέτασαν στοιχεία της μελέτης NHANES (2003 – 2018), ενώ εστίασαν σε ανθρώπους με πρόσληψη νιασίνης και ΧΑΠ.
Διατροφικές πληροφορίες ελήφθησαν από 2 ερωτηματολόγια για τη διατροφή του 24ωρου, με 3-10 ημέρες διαφορά. Οι απαντήσεις χρησιμοποιήθηκαν για να διαπιστωθούν τα επίπεδα πρόσληψης νιασίνης, ενέργειας αλκοόλ και μακροθρεπτικών.
Ελήφθησαν επίσης δημογραφικά στοιχεία ενώ συλλέχτηκαν δείγματα αίματος για το επίπεδο γλυκόζης στην έναρξη της μελέτης.
Το τελικό δείγμα αποτελείτο από 7.055 συμμετέχοντες, 243 από τους οποίους είχαν ΧΑΠ.
Αυτοί ήταν πιο πιθανό να είναι ηλικιωμένοι με μέση ηλικία τα 60,8 έτη έναντι 46,7 ετών της ομάδας χωρίς ΧΑΠ. Η ομάδα ΧΑΠ ανέφερε πιο συχνά χαμηλότερο εισόδημα, υψηλότερο κάπνισμα και αλκοόλ, διαβήτη και υπέρταση.
Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν την υψηλότερη πρόσληψη νιασίνης είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για ΧΑΠ έναντι όσων κατανάλωναν τη λιγότερη.
Σαφής δοσοεξαρτώμενη σχέση παρατηρήθηκε μεταξύ διατροφικής πρόσληψης νιασίνης και εμφάνισης ΧΑΠ στην οποία αυξανόμενα επίπεδα διατροφικής πρόσληψης νιασίνης συνδέονταν με παρατεταμένη μείωση της εμφάνισης ΧΑΠ.
Η προστασία της νιασίνης στην εμφάνιση ΧΑΠ ήταν ανεξάρτητη από ηλικία, εισόδημα, κάπνισμα, αλκοόλ, φυλή υπέρταση και διαβήτη.
Η νιασίνη ενδεχομένως μετριάζει το οξειδωτικό στρες στη ΧΑΠ βελτιώνοντας την αντιοξειδωτική ικανότητα ενδογενών και εξωγενών αντιοξειδωτικών μειώνοντας τη φλεγμονή στους αεραγωγούς και βελτιώνοντας την πνευμονική λειτουργία.
Πηγές:
Scientific Reports,
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}