Τα μονοκλωνικά αντισώματα (mAbs), μια κατηγορία φαρμάκων που έχει βελτιώσει τη θεραπεία στο σοβαρό άσθμα. Βρίσκονται, δε, υπό διερεύνηση για την αποτελεσματικότητά τους στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Πρόσφατες κλινικές δοκιμές έδειξαν ευεργετικά αποτελέσματα των μονοκλωνικών αντισωμάτων που στοχεύουν τη φλεγμονή Th2 στη ΧΑΠ, παρέχοντας στοιχεία για μια εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία της.

Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε δημοσίευση επιστημόνων από τις Πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου "Αττικόν", "Γ. Παπανικολάου" Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Pulmonary Therapy, και υπογράφεται από τους Δ. Τουμπανάκη, Κ. Μπαρτζιώκα, Αγ. Μπακάκο, Ευαγ. Φούκα, Π. Μπακάκο, Στ. Λουκίδη, Π. Στειρόπουλο και Ανδρ. Παπαϊωάννου.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, η ΧΑΠ είναι μια κοινή και πολύπλοκη νόσος, που χαρακτηρίζεται από επίμονο περιορισμό της ροής του αέρα και την παρουσία παροξύνσεων, με αποτέλεσμα σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Αν και η παθογένεσή της είναι πολυπαραγοντική, η φλεγμονή των αεραγωγών παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου. Παρά τα πλεονεκτήματα των μη φαρμακευτικών και φαρμακευτικών παρεμβάσεων, υπάρχει έλλειψη θεραπειών τροποποίησης της νόσου που στοχεύουν τους μηχανισμούς της υποκείμενης νόσου.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα (mAbs), μια κατηγορία φαρμάκων που έχει βελτιώσει τη θεραπεία στο σοβαρό άσθμα, αναστέλλοντας μεσολαβητές του τύπου 2 (Th2) και αλλεργικούς φλεγμονώδεις καταρράκτες, βρίσκονται επί του παρόντος υπό διερεύνηση για την αποτελεσματικότητά τους στη ΧΑΠ.

Πρόσφατες κλινικές δοκιμές έδειξαν ευεργετικά αποτελέσματα των μονοκλωνικών αντισωμάτων που στοχεύουν τη φλεγμονή Th2, παρείχαν στοιχεία για μια εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία της ΧΑΠ.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στη φαρμακευτική θεραπεία της, κυρίως με βρογχοδιασταλτικά μακράς δράσης και εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, που οδήγησαν σε βελτιωμένα συμπτώματα, μειωμένα ποσοστά παροξύνσεων και αυξημένη επιβίωση.

Παρά τις προόδους, οι τρέχουσες θεραπείες προσφέρουν βελτίωση μόνο κατά 15% - 25% στη συχνότητα παροξύνσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω εναλλακτικές θεραπείες.

Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες και τις σχετικές κριτικές, με βάση τη γνώμη και την πείρα των συγγραφέων.

Αποτελεσματικότητα

Όπως εξηγούν, οι διάφορες βιολογικές θεραπείες που αξιολογήθηκαν απέτυχαν να επιδείξουν σημαντική ευεργετική επίδραση, εκτός από αυτές που δρουν στη φλεγμονή που προκαλείται από Th2 σε μια υποομάδα ασθενών με ηωσινόφιλη ΧΑΠ.

Οι λόγοι αυτής της κακής ανταπόκρισης στα βιολογικά στη ΧΑΠ παραμένουν ασαφείς. Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να αντανακλά την εξαιρετική πολυπλοκότητα της ΧΑΠ, στην οποία καμία κυτοκίνη ή χημειοκίνη δεν έχει κυρίαρχο ρόλο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και οι τρέχουσες μελέτες δεν εγείρουν ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τη χρήση των μονοκλωνικών αντιστωμάτων (mAbs) σε ασθενείς με ΧΑΠ, η οικονομική επιβάρυνση τέτοιων θεραπειών στα εθνικά συστήματα Υγείας παγκοσμίως πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

Ως εκ τούτου, στο μέλλον, νέες και αναδυόμενες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα θα πρέπει να αξιολογηθούν σε στοχευμένους πληθυσμούς ασθενών με ΧΑΠ, με βάση βιοδείκτες που μπορούν να επιτρέψουν μια καλύτερη ιατρική προσέγγιση ακριβείας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί οι μαραθώνιοι σειρών βλάπτουν την υγεία;
Ανακαλύφθηκε αντιβιοτικό κατά των ανθεκτικών μυκητιασικών λοιμώξεων και βακτηρίων
'Ατομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος και αγορά εργασίας