Απειλητικές για την επιβίωση των μελισσών, είναι οι συνθήκες καύσωνα και η κλιματική αλλαγή. Τα σπουδαία αυτά έντομα, που έχουν μεγάλη συμμετοχή στον επικονιασμό των ανθέων, καταπονούνται από το υψηλό θερμικό φορτίο, αναζητώντας καταφύγιο στην αυτοφυή βλάστηση.
Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από διεθνή μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε σε μελίσσια στην Ελλάδα και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Biology Open.
Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα η κατανόηση της ικανότητάς τους να αντιμετωπίζουν ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόβλεψη της ανθεκτικότητάς τους στην κλιματική αλλαγή.
Οι επιστήμονες μέτρησαν την απόκριση του κρίσιμου ανώτατου θερμικού ορίου, πάνω από το οποίο αποδιοργανώνονται και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του θανάτου.
Η μελέτη αφορούσε τον βραχυπρόθεσμο εγκλιματισμό και έγινε σε τροφοσυλλέκτες έξι ειδών μελισσών από τη Λέσβο, τα οποία διαφέρουν ως προς το μέγεθος σώματος και το επίπεδο κοινωνικότητας.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την ικανότητα εγκλιματισμού των μελισσών και μελέτησαν εάν το μέγεθος του σώματος συναρτάται με το θερμικό όριο.
Μελέτησαν, επίσης, εάν το όριο αυξάνεται μετά από οξεία έκθεση σε θερμότητα που προσομοιώνει ένα κύμα καύσωνα.
Η μέση εκτίμηση διέφερε μεταξύ των ειδών, αλλά δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον εγκλιματισμό τους, εκτός από τη μέλισσα Lasioglossum malachurum.
Όπως σημειώνει η συντακτική ομάδα, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι μέλισσες μπορεί να έχουν περιορισμένη ικανότητα να ενισχύσουν την ανοχή στη θερμότητα, μέσω εγκλιματισμού ή ως απόκριση σε προηγούμενη έκθεση.
Το εύρημα ενισχύει την εντύπωση πως τα έντομα γενικά εκφράζουν ασθενή προσαρμοστικότητα, με αποτέλεσμα να είναι κρίσιμος ο ρόλος της θερμορύθμισης για αποφυγή ακραίων θερμοκρασιών.
Η διατήρηση και η αποκατάσταση της αυτοφυούς βλάστησης μπορεί να προσφέρει στις μέλισσες προσωρινά θερμικά καταφύγια κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}