Η βύθιση σε μπανιέρα με ζεστό νερό μπορεί ενδεχομένως να είναι καλύτερη έναντι της βύθισης σε κρύο νερό μετά την άσκηση αν στόχος είναι η διατήρηση της βέλτιστης επίδοσης, αναφέρει νέα έρευνα.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους αγωνίζονται συνεχόμενα σε μικρό διάστημα.

Η βύθιση στο κρύο νερό βοηθά την ανάρρωση από μυική βλάβη λόγω άσκησης, όπως μυική κόπωση, αλλά δεν έχει δείξει οφέλη στην ανάρρωση από άσκηση αντοχής.
Η βύθιση στο ζεστό νερό κέρδισε την προσοχή ως δημοφιλής τάση μετά την άσκηση, που αυξάνει τη ροή αίματος προς τους μυς. Ομως η σύγκριση της επίδρασης των δυο ειδών βύθισης στη μυική βλάβη και στην ανάρρωση της επίδοσης δεν έχει μελετηθεί καλά.

Σε νέα έρευνα επιστήμονες μελέτησαν ομάδα νέων ενηλίκων -αντρών- που αθλούνταν, σε 3 περιστάσεις.

Εκαναν για 50 λεπτά διαλειμματικό τρέξιμο υψηλής έντασης και στη συνέχεια βυθίστηκαν σε μπανιέρα με κρυο νερό, με ζεστό ή κάθησαν χωρίς να μπουν στο νερό.

Μια ώρα μετά την άσκηση η ομάδα μέτρησε το υψος που πηδούσαν οι συμμετέχοντες και αλλαγές σε δείκτες μυικής βλάβης ενω οι εθελοντές βαθμολόγησαν το επίπεδο μυικού πόνου.

Το ύψος που πήδησαν από θέση καθίσματος και οι θέσεις squat ήταν χαμηλότερα με τη βύθιση στο κρύο νερό έναντι του ζεστού.
Τα πρωινά μετά από κάθε κατάσταση οι εθελοντές έτρεχαν με 90% προσπάθεια για να καθοριστεί η ικανότητα άσκησης που είχαν. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ βύθισης σε ζεστό ή κρύο νερό.

Tα αποτελέσματα υποδεικνύουν οτι η βύθιση στο ζεστό νερό είναι προτιμότερη για την προαγωγή της επίδοσης στην άσκηση. Η βύθιση σε κρύο νερό είναι πιο αποτελεσματική για τη μείωση της φλεγμονής, του οιδήματος και της κόπωσης που συνδέεται με την άσκηση.

Το νέο εύρημα από τη μελέτη είναι ότι η βύθιση σε ζεστό νερό μετά την άσκηση προάγει την ανάρρωση της μυικής ισχύος σε σύγκριση με τη βύθιση σε κρύο νερό.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο συνέδριο Integrative Physiology of Exercise στην Πενσυλβάνια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]