Μια εξέταση DNA κοπράνων νέας γενιάς πολλαπλών στόχων, που περιλαμβάνει αξιολογήσεις μοριακών δεικτών DNA και επιπέδου αιμοσφαιρίνης, αναπτύχθηκε για να βελτιώσει την απόδοση του ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, κυρίως όσον αφορά την ειδικότητα.
Σε μια προοπτική μελέτη, αξιολογήθηκε μια εξέταση DNA κοπράνων νέας γενιάς πολλαπλών στόχων σε ασυμπτωματικούς ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε διαγνωστική κολονοσκόπηση.
Τα κύρια αποτελέσματα ήταν η ευαισθησία της εξέτασης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και η ειδικότητα για προχωρημένη νεοπλασία (καρκίνος του παχέος εντέρου ή προχωρημένες προκαρκινικές αλλοιώσεις).
Οι προχωρημένες προκαρκινικές αλλοιώσεις περιλάμβαναν ένα ή περισσότερα αδενώματα ή άμισχα οδοντωτά αλλοιώματα με μέγεθος τουλάχιστον 1 cm στη μεγαλύτερη διάσταση, αλλοιώσεις με λαχνώδη ιστολογικά χαρακτηριστικά και υψηλού βαθμού δυσπλασία.
Στους δευτερεύοντες στόχους περιλαμβάνονταν η ποσοτικοποίηση της ευαισθησίας για προχωρημένες προκαρκινικές αλλοιώσεις και της ειδικότητας για μη νεοπλασματικά ευρήματα ή αρνητική κολονοσκόπηση και η σύγκριση των ευαισθησιών για καρκίνο του παχέος εντέρου και προχωρημένες προκαρκινικές αλλοιώσεις μεταξύ της εξέτασης DNA κοπράνων πολλαπλών στόχων και μιας εμπορικά διαθέσιμης ανοσοχημικής εξέτασης κοπράνων (FIT).
Αποτελέσματα
Από τους 20.176 συμμετέχοντες, 98 είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου, 2.144 είχαν προχωρημένες προκαρκινικές αλλοιώσεις, 6.973 είχαν μη προχωρημένα αδενώματα και 10.961 μη νεοπλασματικά ευρήματα ή αρνητική κολονοσκόπηση.
Με το τεστ νέας γενιάς, η ευαισθησία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν 93,9% και η ειδικότητα για προχωρημένη νεοπλασία 90,6%. Η ευαισθησία για προχωρημένες προκαρκινικές αλλοιώσεις ήταν 43,4% και η ειδικότητα για μη νεοπλασματικά ευρήματα ή αρνητική κολονοσκόπηση 92,7% .
Με το FIT, η ευαισθησία ήταν 67,3%, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και 23,3% για προχωρημένες προκαρκινικές αλλοιώσεις - η ειδικότητα ήταν 94,8% , για προχωρημένη νεοπλασία και 95,7% για μη νεοπλασματικά ευρήματα ή αρνητική κολονοσκόπηση.
Σε σύγκριση με το FIT, το τεστ νέας γενιάς είχε μεγαλύτερη ευαισθησία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (P<0,001) και για προχωρημένες προκαρκινικές αλλοιώσεις (P<0,001), αλλά χαμηλότερη ειδικότητα για προχωρημένη νεοπλασία (P<0,001). Δεν εμφανίστηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Συμπέρασμα
Το τεστ DNA κοπράνων νέας γενιάς πολλαπλών στόχων παρουσίασε υψηλότερη ευαισθησία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις προχωρημένες προκαρκινικές αλλοιώσεις σε σχέση με το FIT, αλλά παρουσίασε ταυτόχρονα χαμηλότερη ειδικότητα.
Πηγές:
Νew England Journal of Medicine
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}