Σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές παρατηρούνται στους ασθενείς με καρκίνο τους τελευταίους μήνες της ζωής τους.
Μπορεί να φαίνονται χωρίς δύναμη και ηθικό. Ακόμα και αυτοί που διατηρούσαν θετική στάση στη ζωή τους μπορούν να νιώσουν πολύ δυσάρεστα. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science υποδεικνύει ότι η απάθεια και η έλλειψη κινήτρου είναι συμπτώματα της καρκινικής καχεξίας.
Ο Καθηγητής Tobias Janowitz εξηγεί ότι πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για συμπτώματα σε αυτή την κατηγορία. Λένε ‘’δεν ξέρω τι μου συμβαίνει, οι συγγενείς μου μού μαγείρεψαν το αγαπημένο μου γεύμα αλλά δεν εχω όρεξη να το φάω’’. Τα παιδιά τους γυρνούν από το παιχνίδι. Αλλοτε θα ήταν ενθουσιασμένοι και θα τα ευχαριστιόντουσαν. Τώρα φαίνεται πως δεν εμπλέκονται τόσο.
Η καχεξία περιορίζει σοβαρά την ικανότητα των ασθενών να ανέχονται αντικαρκινικές θεραπείες.
Οι Janowitz και Adam Kepecs του Washington University School of Medicine στο St. Louis, εντόπισαν τώρα σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνη για την απάθεια που σχετίζεται με την καχεξία.
Ανακάλυψαν οτι καθώς η καχεξία προχωρά ορισμένοι νευρώνες απελευθερώνουν όλο και λιγότερη ντοπαμίνη.
Εξέταση για αυξημένες πρωτεΐνες ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο και το σώμα ποντικών με καχεξία οδήγησε τους ερευνητές στην IL-6, που απελευθερώνεται στη φλεγμονή και εχει συνδεθεί με την καχεξία.
Η μείωση σημάτων IL-6 σε συνδεδεμένες περιοχές του εγκεφάλου έκαναν τους ποντικούς να έχουν περισσότερο κίνητρο.
Εγιναν λιγότερο ευαίσθητοι στην ποσότητα προσπάθειας που απαιτείτο για την ανεύρεση τροφής. Το ιδιο αποτέλεσμα φάνηκε όταν οι επιστήμονες αύξησαν τα επίπεδα ντοπαμίνης στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν κύκλωμα στον εγκέφαλο που εντοπίζει τη φλεγμονή στο κυκλοφορικό και στέλνει σήματα που μειώνουν την παρακίνηση.
Αυτό δείχνει ότι η απάθεια δεν είναι μόνο ψυχολογική αντίδραση στην καχεξία αλλά είναι ενσωματωμένη στη βιολογία της νόσου.
Η ανακάλυψη υποδεικνύει περαιτέρω ότι υπάρχουσες αγωγές με αντισώματα θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Ο Janowitz εξηγεί ότι καλύτερος ασθενής θα μπορεί να ανέχεται καλύτερα και να ωφελείται από αντικαρκινικές αγωγές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δάγκωμα οχιάς: Γιατί είναι απαραίτητη η εμπλοκή και του ορθοπαιδικού
Διατροφή που μπορεί να βοηθήσει με την εφίδρωση της εμμηνόπαυσης
Δράμα: Η μεγαλύτερη προκήρυξη θέσεων ιστορικά για το νοσοκομείο