Το "ελληνικό παράδοξο" με την αιμοδοσία είναι διεθνής όρος. Αναφέρεται από επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν έχει ακόμη εξηγηθεί.
Σύμφωνα με αυτό, οι Έλληνες προσφέρουν - αναλογικά με τον πληθυσμό - το περισσότερο αίμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η υπερ - προσφορά, ωστόσο, δεν αρκεί να καλύψει τη ζήτηση, για λόγους που δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί.
Τα παραπάνω ανέφερε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, με θέμα "Σε κίνδυνο η ποιότητα ζωής, η ίδια η ζωή των παιδιών - ενηλίκων με μεσογειακή αναιμία, εξαιτίας της υπομετάγγισης".
Ο κ. Λαμπρούλης έκανε λόγο για αδυναμία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να ανταποκριθεί στις ανάγκες, λόγω υποστελέχωσης και έλλειψης πόρων.
Τόνισε πως υπάρχει έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού για την επάρκεια αίματος και ζήτησε να στηριχθούν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, το πρόβλημα που απορρέει από τις ελλείψεις του συστήματος, μεταφέρεται στους ασθενείς και στους συγγενείς τους, από τους οποίους ζητείται αίμα πριν από επέμβαση ή μετάγγιση.
Κατήγγειλε πως συχνά γίνεται υπομετάγγιση στο "Αγία Σοφία", με τους ασθενείς να φεύγουν από το νοσοκομείο με αιματοκρίτη 28 και 29.
Ζήτησε να καλυφθούν τα αναλώσιμα για την αποσιδήρωση, ειδικά στους ανασφάλιστους, οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος.
Παράδοξο
Απαντώντας στην ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο "ελληνικό παράδοξο", λέγοντας πως στη χώρα μας υπάρχει πολύ μεγάλη εθελοντική προσφορά αίματος και είμαστε πρώτοι διεθνώς σε αιμοδοσία αναλογικά με τον πληθυσμό.
"Συλλέγουμε κάθε χρόνο περισσότερες φιάλες από όσες χρειαζόμαστε και τελικά εισάγουμε αίμα από το εξωτερικό", τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Ανέφερε πως έχει βαλθεί να λύσει το παράδοξο και τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί σχέδιο, στο οποίο το ΕΚΕΑ θα έχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση αίματος. Άφησε να εννοηθεί πως δεν γίνεται καλή διαχείριση και ότι αλλού χρησιμοποιείται και αλλού πετιέται...
Παραδέχτηκε πως υπάρχουν αιτήματα προς τους συγγενείς να αιμοδοτήσουν, σημειώνοντας πως "δεν είναι εξαναγκασμός, αλλά ευγενική σύσταση".
Σε σχέση με τη στελέχωση στα μονάδες αιμοδοσίας του νοσοκομείου Παίδων, είπε πως το ποσοστό κάλυψης είναι 120% στους παιδιάτρους, 73% στο νοσηλευτικό προσωπικό και 45% στο λοιπό προσωπικό.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}