Φάρμακο για τον διαβήτη επιβράδυνε την εξέλιξη κινητικών προβλημάτων λόγω νόσου του Πάρκινσον, αναφέρει έρευνα στο New England Journal of Medicine.
Οι ερευνητές εστίασαν στα φάρμακα ‘’αγωνιστές υποδοχέων’’ της ορμόνης GLP-1, σχετικά με την πιθανότητα να προστατεύουν τα νεύρα. Εως τωρα ενδείξεις κλινικού οφέλους σε ασθενείς είναι περιορισμένες και αρχικές έρευνες δεν είναι καταληκτικές.
Στη νέα έρευνα 156 ασθενείς με νόσο Πάρκινσον αρχικού σταδίου έλαβαν είτε lixisenatide είτε placebo.
Μετά από ένα χρόνο η ομάδα της αγωγής που έλαβε την ένεση δεν είχε επιδείνωση των κινητικών συμπτωμάτων σε αντίθεση με την ομάδα placebo.
Ο ερευνητής Olivier Rascol, του Toulouse University, δήλωσε ότι η επίδραση ήταν ‘’μέτρια’’ και παρατηρήθηκε μόνο όταν αξιολογήθηκε από επαγγελματίες που ζήτησαν από τους συμμετέχοντες ζήτησαν να κάνουν πράγματα όπως να περπατήσουν, να σηκωθούν, να κινήσουν τα χέρια τους κλπ.
Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στον ότι η νόσος Πάρκινσον επιδεινώνεται αργά και με άλλον έναν χρόνο παρακολούθησής οι διαφορές θα μπορούσαν να γίνουν πιο έντονες.
Ο Rascol δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε σαφή αποτελέσματα που δείχνουν ότι υπήρχε επίδραση στην εξέλιξη των συμπτωμάτων- και ότι αυτό εξηγήθηκε με νευροπροστατευτική επίδραση.
Συνήθεις ήταν οι γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ναυτία και εμετός, ενώ λίγοι είχαν απώλεια βάρους.
Ο Rasol και ο Wassilios Meissner, του Bordeaux University Hospital, τόνισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα πριν δοθεί η αγωγή στους ασθενείς.
Ο Rodolfo Savica, της Mayo Clinic, δήλωσε ότι μέχρι τώρα τα στοιχεία υποδεικνύουν πιθανή σχέση αλλά χρειάζεται να επαληθευτούν.
Πρόσθεσε ότι ενώ η έρευνα περιέλαβε ασθενείς 40-75 ετών, ο χωρισμός τους κατά ηλικιακή ομάδα θα μπορούσε να έχει αποκαλύψει ηλικίες στις οποίες η αγωγή είναι πιο αποτελεσματική.
Πηγές:
New England Journal of Medicine.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}