Νέα έρευνα του UCLA Health έδειξε ότι γυναίκες που θεωρούσαν ότι είναι μόνες εμφάνιζαν δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με έντονη επιθυμία και παρακίνηση προς το φαγητό -ιδιαίτερα όταν έβλεπαν φωτογραφίες με τροφές με πολλές θερμίδες όπως σακχαρούχα τρόφιμα.
Η ίδια ομάδα γυναικών επίσης είχε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές και φτωχή ψυχική υγεία.
Η Arpana Gupta, θέλησε να εξετάσει την αρνητική επίδραση της μοναξιάς, ιδιαίτερα καθώς ορισμένοι άνθρωποι συνεχίζουν λόγω της πανδημίας την τηλεργασία και το πώς ο εγκέφαλος αλληλεπιδρά με την κοινωνική απομόνωση, τις διατροφικές συνήθειες και την ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 93 γυναίκες σχετικά με το υποστηρικτικό τους δίκτυο και τα αισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης και στη συνέχεια τις χώρισαν σε 2 ομάδες.
Αυτές με υψηλό σκορ στην κλίμακα μοναξιάς και αυτές με χαμηλό.
Οι γυναίκες είδαν φωτογραφίες από τρόφιμα έναντι άλλων φωτογραφιών, γλυκών έναντι άλλων και γευστικών τροφών έναντι άλλων. Με μαγνητικές τομογραφίες απεικονίστηκε η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καθώς έβλεπαν τις φωτογραφίες.
Διαπιστώθηκε ότι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής απομόνωσης έτειναν να έχουν υψηλότερη λιπώδη μάζα, χαμηλότερη ποιότητα διατροφής, μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό, κατανάλωση με βάση την ανταμοιβή και ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού, καθώς και αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα των γυναικών που θεωρούσαν ότι ήταν μόνες είχαν αυξημένη ενεργοποίηση σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με μεγαλύτερη επιθυμία για σακχαρούχα τρόφιμα και μειωμένη σε περιοχές που συνδέονται με τον αυτοέλεγχο στις διατροφικές συμπεριφορές.
Η έρευνα έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι είναι μόνοι ή μοναχικοί, αυτό επηρεάζει περισσότερο έναντι του πώς αισθάνονται. Δεν αναφέρουν σωστά αυτά που τρώνε, την επιθυμία τους να φάνε και την επιθυμία ιδιαίτερα για ανθυγιεινές τροφές.
Ο Xiaobei Zhang, δήλωσε ότι αν κάποιος έχει μεγαλύτερη επιθυμία για τροφές, τρώει περισσότερο και ενδεχομένως μπορεί να έχει περισσότερο άγχος και κατάθλιψη που πιθανόν τον ωθούν να τρώει περισσότερο. Πρόκειται για φαύλο κύκλο μεταξύ ανθυγιεινής διατροφής κα αρνητικών ψυχικών συμπτωμάτων.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ολιστικές παρεμβάσεις μπορεί να αποτελούν λύση για να σπάσει ο φαύλος κύκλος καθώς και οι πιο υγιεινές επιλογές.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.
Πηγές:
JAMA Network Open.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}