Η α-συνουκλεΐνη είναι μια πρωτεΐνη στον εγκέφαλο και τα νευρικά κύτταρα. Οι φυσιολογικές της λειτουργίες δεν έχουν κατανοηθεί επαρκώς.
Όταν μια μη φυσιολογική μορφή της συσσωρευτεί στον εγκέφαλο και τα νευρικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές νευροαναπτυξιακές διαταραχές.
Αυτές συλλογικά είναι γνωστές ως συνουκλεΐνοπάθειες. Η πιο συχνή είναι η νόσος Πάρκινσον και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και η άνοια με σωμάτια Lewy και η ατροφία πολλαπλών συστημάτων.
Ερευνητές του Beth Israel Deaconess Medical Center εξέτασαν αν η παρουσία της α-συνουκλεΐνης σε απλές βιοψίες δέρματος θα μπορούσαν να εντοπίσουν ανθρώπους με συνουκλεΐνοπάθειες.
Στην έρευνα εγγράφηκαν περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες, μεταξύ 2021 και 20234.
Περιλήφθηκαν 277 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με μια από τις 4 παραπάνω νόσους.
Ακόμα 151 άτομα περιλάμβανε η ομάδα ελέγχου.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε βιοψίες στο δέρμα που ελήφθησαν από 3 περιοχές- λαιμό, γόνατα και αγκώνες. Στη συνέχεια εξετάστηκαν για παρουσία α-συνουκλεΐνης.
Η ομάδα ανακάλυψε ότι οι βιοψίες μπορούσαν να εντοπίσουν μεγάλο ποσοστό συμμετεχόντων με συνουκλεΐνοπάθειες. Η α-συνουκλεΐνη βρέθηκε στο 93% αυτών με κλινικά επιβεβαιωμένη νόσο Parkinson (89 από 96 ανθρώπους).
Οι βιοψίες ήταν ακόμα πιο επιτυχείς στις άλλες νόσους εντοπίζοντας το 98% αυτών με ατροφία πολλαπλών συστημάτων (54 από 55) και το 96% αυτών με άνοια με σωμάτια Lewy (48 από 50).
Στην ομάδα ελέγχου, P-SYN εντοπίστηκε μόνο στο 3% των συμμετεχόντων.
Τα επίπεδα της P-SYN στις βιοψίες, επίσης συσχετίζονταν με την ένταση της νόσου.
Οι βιοψίες ήταν καλά ανεκτές και δεν οδήγησαν σε λοιμώξεις ή άλλες επιπλοκές.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι με μια απλή, ελάχιστα επεμβατική βιοψία δέρματος, η μελέτη έδειξε πώς μπορούν οι επιστήμονες πιο αντικειμενικά να εντοπίσουν την υποκείμενη παθολογία συνουκλεΐνοπαθειών και να προσφέρουν καλύτερες διαγνωστικές απαντήσεις.
Χρειάζονται νέες έρευνες για να επικυρωθούν τα ευρήματα σε πληθυσμούς ασθενών που δεν περιέλαβε η έρευνα.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Journal of the American Medical Association.
Πηγές:
Journal of the American Medical Association.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}