Οφείλονται τα επίμονα συμπτώματα για τα οποία παραπονούνται ορισμένοι ασθενείς μετά την ανάρρωση από οξεία νόσο CoViD στην παραμονή του SARS-CoV-2 στον οργανισμό;

Αμερικανοί ερευνητές τεκμηριώνουν την υπόθεσή τους στην επιθεώρηση Lancet Infectious Disease, ανιχνεύοντας ιικά αντιγόνα στο αίμα έως και 14 μήνες μετά τη μόλυνση.

Στο "Science Translational Medicine", οι ερευνητές  αναφέρουν ότι οι εντερικές βιοψίες εξακολουθούσαν να περιέχουν ιικό RNA μετά από έως και δυόμισι χρόνια. Οι ερευνητές είχαν εντοπίσει την περιοχή χρησιμοποιώντας τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) με έναν ιχνηθέτη για τα Τ κύτταρα που επιτίθενται στους ιούς.

Το εργαστήριο του Timothy Henrich στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο ειδικεύεται στην ανίχνευση των δεξαμενών των ιών HI που διαφεύγουν της εμβέλειας των φαρμάκων. Από την αρχή της πανδημίας, οι ερευνητές αναζητούν επίσης πιθανές δεξαμενές του SARS-CoV-2 στο σώμα.

Αυτές θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι ασθενείς δεν αναρρώνουν πλήρως μετά την οξεία ασθένεια και υποφέρουν από το σύνδρομο μετά - CoViD (PASC),  γνωστό ως long CoViD, για μήνες έως χρόνια.

Στο συνέδριο CROI 2024 ("Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections") τον Μάρτιο, ο Michael Peluso και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα τελευταία ευρήματά τους, τα οποία έχουν έκτοτε δημοσιευθεί στα δύο περιοδικά.

Οι ερευνητές παρακολουθούν έναν αριθμό ασθενών από τότε που νόσασαν από οξεία CoViD. Λαμβάνονται τακτικά δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες, στα οποία οι ερευνητές αναζητούν ίχνη επίμονης λοίμωξης.

Χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτό ένα εξαιρετικά ευαίσθητο τεστ, το οποίο αποδείχθηκε επίσης θετικό σε 2% των ατόμων που δεν θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί από SARS-CoV-2, επειδή τα δείγματα αίματος ελήφθησαν πριν από την πανδημία.

Μεταξύ των 171 ασθενών με PASC, ωστόσο, ο επιπολασμός ήταν σημαντικά υψηλότερος, 5,0%. Ο επιπολασμός - σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου - μειώθηκε από 10,6% μετά από τρεις έως έξι μήνες σε 8,7% μετά από 6 έως 10 μήνες και 5,4% μετά από 10 έως 14 μήνες - και συσχετίστηκε με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων: οι ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί για CoViD είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν ιικά αντιγόνα στο αίμα τους.

Αυστηρά μιλώντας, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι ασθενείς είναι σε κάθε περίπτωση μολυσμένοι με SARS-CoV-2. Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές θα έπρεπε να μολύνουν με επιτυχία πειραματόζωα με το αίμα των ασθενών.

Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα από πού προέρχονται τα αντιγόνα του ιού. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πολλαπλές τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων (PET) σε 24 συμμετέχοντες. Χρησιμοποίησαν ως ιχνηθέτη την F-AraG (αραβινοφουρανοσυλγουανίνη σημασμένη με φθόριο-18).

Δεσμεύεται στα ενεργοποιημένα CD8 και CD4 Τ λεμφοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την επίθεση σε κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς.

Οι εικόνες ΡΕΤ δείχνουν τις περιοχές του σώματος όπου το ανοσοποιητικό σύστημα είναι απασχολημένο με την άμυνα εναντίον ενός εχθρού. Τα σήματα εντοπίστηκαν έως και 2,5 χρόνια μετά την οξεία λοίμωξη και, όπως και η ανίχνευση αντιγόνου στο αίμα, φαίνεται να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τον Peluso, τα ισχυρότερα σήματα ΡΕΤ βρέθηκαν στους πνεύμονες των ασθενών που παραπονέθηκαν για επίμονα αναπνευστικά συμπτώματα. Ωστόσο, επηρεάστηκαν επίσης ο νωτιαίος μυελός και τo έντερο.

Πέντε ασθενείς ήταν έτοιμοι να υποβληθούν σε βιοψία εντέρου. Και στους πέντε ασθενείς, οι ερευνητές βρήκαν ιικό RNA για τον σχηματισμό πρωτεϊνών αιχμής στα κύτταρα. Το κατά πόσον αυτά τα ιικά γονίδια χρησιμοποιούνται πράγματι για την παραγωγή νέων ιών δεν είναι σαφές.

Η απόδειξη θα μπορούσε να παρασχεθεί από μελέτες θεραπείας. Στη μελέτη outSMART-LC, οι Καλιφορνέζοι ερευνητές άρχισαν να τυχαιοποιούν τους ασθενείς με PASC σε θεραπεία με το αντίσωμα AER002 (παρασκευαστής Aerium Therapeutics) και εικονικό φάρμακο. Τα πρώτα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα το επόμενο έτος.

Πηγές:
Science Translational Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;
Επιστολή ΙΣΑ στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback του 2023
Ψυχοκοινωνική Προσέγγιση στον Καρκίνο του Πνεύμονα - Προοπτικές και Συμπεράσματα της FairLife L.C.C.