Ερευνητές του University of Hong Kong ανακάλυψαν θετική επίδραση του tai chi και της αερόβιας άσκησης στην ποιότητα ύπνου, την ευεξία, τη σωματική λειτουργικότητα και τον κιρκάδιο ρυθμό σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα.
Η έρευνα διήρκεσε 4 χρόνια και οι ερευνητές ανακάλυψαν επιπλέον πλεονεκτήματα όσον αφορά τα ποσοστά επιβίωσης στον ένα χρόνο και στη μείωση της κόπωσης.
Η έρευνα έδειξε αξιοσημείωτη δυνατότητα του tai chi ως μη φαρμακολογικής παρέμβασης για τη βελτίωση της επιβίωσης σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα.
Τονίζει τη σημασία της ενσωμάτωσης της άσκησης, συγκεκριμένα του tai chi, στο θεραπευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της ολιστικής ευεξίας.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology.
Ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα, συχνά εμφανίζουν διαταραχές ύπνου και σχετικά ψυχολογικά συμπτώματα που επηρεάζουν την επιβίωση και την ποιότητα ζωής.
Οι ερευνητές εξέτασαν μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις, με την άσκηση να είναι υποσχόμενη επιλογή λόγω της ασφάλειας και των διαφόρων οφελών της.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μετα -ανάλυση για να εξετάσουν την επίδραση της αερόβιας και ασκήσεων σώματος- πνεύματος που διαφέρουν μεταξύ τους στην ένταση.
Η μελέτη έδειξε σημαντική ενίσχυση της ποιότητας ύπνου σε ασθενείς με καρκίνο που εμφάνιζαν ανεπαρκή ύπνο. Όμως, η συγκριτική επίδραση αυτών των ασκήσεων σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα παραμένει ασαφής.
Μεταξύ 2018 και 2022, επιλέχτηκαν 226 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα σε 3 δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ.
Χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: tai chi, αερόβια ή ομάδα ελέγχου.
Η ομάδα του tai chi παρακολουθούσε μαθήματα 2 φορές την εβδομάδα για 16 εβδομάδες.
Η ομάδα αερόβιας παρακολουθούσε 2 φορές το μήνα για την ιδια περίοδο με δραστηριότητες όπως περπάτημα σε διάδρομο, στατικό ποδήλατο και ασκήσεις με αντιστάσεις.
Αξιολογήθηκαν πολλοί παράγοντες, όπως ποσότητα ύπνου, ψυχική δυσφορία, κόπωση, ποιότητα ζωής, σωματική λειτουργικότητα, κιρκαδιανός ρυθμός και ποσοστά επιβίωσης στον ένα χρόνο.
Αξιολογήσεις έγιναν πριν τις τάξεις παρέμβασης, στο τέλος των 16 εβδομάδων και στην εβδομάδα 52.
Tα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι ομάδες tai chi και αερόβιας άσκησης έδειξαν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ύπνου, στο άγχος, στην κατάθλιψη, στην καρδιαναπνευστική λειτουργία, στη σωματική λειτουργικότητα, στον αριθμό των βημάτων και στον κιρκαδιανό ρυθμό στις εβδομάδες 16 και 52 έναντι της ομάδας ελέγχου.
Το Tai chi έδειξε ανώτερα οφέλη έναντι της αερόβιας όσον αφορά την ποιότητα ύπνου, τη μείωση της κόπωσης και την ισορροπία.
Η μελέτη ανακάλυψε μείωση 65% του κινδύνου θνητότητας στην ομάδα tai chi έναντι της ομάδας ελέγχου -που υποδεικνύει ότι το tai chi πιθανόν προσφέρει καλύτερη επιβίωση για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα.
Πηγές:
JAMA Oncology.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}