Λαχανάκια Βρυξελλών με τσίλι

Υλικά:

600 γρ λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα στη βάση

60 ml ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1-2 κ.σ. νιφάδες τσίλι

1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό

 

Εκτέλεση: Φέρτε ένα τηγάνι με αλατισμένο νερό σε βρασμό. Προσθέστε τα λαχανάκια Βρυξελλών και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, στη συνέχεια στραγγίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν λίγο πριν τα κόψετε στη μέση κάθετα.

Στο μεταξύ, ζεστάνετε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει αλλά να μην καεί, για περίπου 4 λεπτά. Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να αφαιρέσετε το σκόρδο και να το πετάξετε. Προσθέστε τις νιφάδες τσίλι και μια μεγάλη πρέζα αλάτι στο λάδι, μετά βάλτε τα λαχανάκια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στο τηγάνι και αφήστε τα να ψηθούν για περίπου 10 λεπτά. Μην μπείτε στον πειρασμό να τα μετακινήσετε - αυτό διασφαλίζει ότι θα πάρουν κάποιο χρώμα. Προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια μαγειρέψτε για λίγα λεπτά ακόμα.

Απλώστε σε μια μεγάλη πιατέλα, ρίξτε ξύσμα λεμονιού και αλατοπιπερώστε.

 

Καραμελωμένα κρεμμύδια και καρότα

Υλικά:

500 γρ καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε μακριές φέτες

50 γρ βούτυρο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

8 κόκκινα κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και τεμαχισμένα με τη ρίζα ανέπαφη

3 κλωναράκια θυμάρι

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

3 κ.σ. κόκκινο κρασί

1 κ.σ. βαλσάμικο

 

Εκτέλεση: Ζεματίζετε τα καρότα σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για 3 λεπτά, στραγγίξτε τα καλά και στη συνέχεια στεγνώνετε τα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώστε το βούτυρο και το λάδι και στη συνέχεια τηγανίστε τα καρότα, τα κρεμμύδια και το θυμάρι σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Ανακατέψτε τη ζάχαρη και το κόκκινο κρασί και σβήστε για λίγα λεπτά να βράσει το αλκοόλ. Προσθέστε το ξύδι και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να σιροπιάσει, για περίπου 5 λεπτά. Αφαιρέστε τα κλωναράκια του θυμαριού και σερβίρετε.

 

Γιορτινοί κεφτέδες από χόρτα και λαχανικά

Υλικά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 μπαστουνάκια σέλινο ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

15 γρ αποξηραμένα βερίκοκα χοντροκομμένα

75 γρ κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα

75 γρ αμύγδαλα

100 γρ ψωμί ολικής αλέσεως χωρίς κρούστα

1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 μεγάλη πρέζα αποξηραμένο φασκόμηλο

1 αυγό

 

Εκτέλεση: Σε μια ρηχή κατσαρόλα, ζεστάνετε το λάδι και μετά προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο και το σκόρδο. Κρατήστε τα πάντα σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Βάλτε τα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αυγό, συν μια μικρή πρέζα αλάτι, αν θέλετε. Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά, μετά προσθέστε το αυγό και χτυπήστε μέχρι να ενωθούν. Χρησιμοποιήστε βρεγμένα χέρια για να κυλήσετε το μείγμα σε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και μετά τοποθετήστε το σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήστε σε προθερμασνένο στους 200C φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να ζεσταθούν.

 

Καρότα με φουντούκι και μουστάρδα

Υλικά:

50 γρ ολόκληρα ασπρισμένα φουντούκια

2 κ.σ. μουστάρδα Dijon

1 κ.γ. ξύδι από κόκκινο κρασί

2 κ.σ. ξηρό σέρι

50 ml φυτικό λάδι

500 γρ καρότα σε λεπτές φέτες

 

Εκτέλεση: Φρυγανίστε τα φουντούκια σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε να κρυώσουν λίγο και μετά ψιλοκόψτε ή θρυμματίστε τα. Χτυπήστε τη μουστάρδα με το ξύδι και το σέρι και μετά ρίξτε σιγά σιγά το λάδι, ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώστε και αφήνουμε στην άκρη.

Βράστε τα καρότα για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, στραγγίξτε τα ρίξτε τα ξανά στο τηγάνι. Περιχύστε με το dressing, ανακατέψτε για να επικαλυφθούν, μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά και μετά σερβίρετε με τα φουντούκια για γαρνιτούρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Πώς θα κάνουμε υγιεινά Χριστούγεννα