Επιστήμη & Ζωή

Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι διατροφή εμπλουτισμένη με βιταμίνη D προάγει την ανάπτυξη συγκεκριμένου εντερικού βακτηρίου, που είναι γνωστό πως ενισχύει την ανοσιακή απόκριση έναντι του καρκίνου σε ποντικούς.


Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 19:46

Εύη Ψωμιάδου
Υπεύθυνη Ύλης

Από έρευνα του Francis Crick Institute, του National Cancer Institute (NCI), και του Aalborg University, προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για το πώς η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τον καρκίνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι διατροφή εμπλουτισμένη με βιταμίνη D προάγει την ανάπτυξη συγκεκριμένου εντερικού βακτηρίου,του Bacteroides fragilis, που είναι γνωστό πως ενισχύει την ανοσιακή απόκριση έναντι του καρκίνου σε ποντικούς.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όταν ποντικοί κατανάλωσαν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D, εμφάνισαν μεγαλύτερη αντίσταση στον καρκίνο και ισχυρότερη απόκριση σε αγωγές ανοσοθεραπείας.

Η προστατευτική επίδραση συνεχίστηκε ακόμα και όταν οι ερευνητές παρεμβλήθηκαν ενεργά με γονιδιακή έκφραση για να μπλοκάρουν πρωτεΐνη που φυσιολογικά βοηθά στη μεταφορά της βιταμίνης D στο κυκλοφορικό σύστημα.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D δρα ενεργώντας στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, που με τη σειρά τους ενισχύουν τον πληθυσμό του Bacteroides fragilis.

Αυτό το βακτήριο έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει την ανοσία έναντι του καρκίνου, όπως έδειξε η μείωση της ανάπτυξης των όγκων στους ποντικούς.

Ο Ευάγγελος Γιαμπαζολιάς, που συνέβαλε σημαντικά στην έρευνα, υπογράμμισε την πρόκληση του διαχωρισμού μεταξύ ωφέλιμου και βλαπτικού μικροβιώματος.

Δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η βιταμίνη  D βοηθά τα εντερικά βακτήρια να προκαλέσουν ανοσιακή απόκριση στον καρκίνο βελτιώνοντας την ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία, σε ποντικούς.

Αυτό ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση του πώς διατροφικοί παράγοντες μπορούν να να επηρεάσουν το μικροβίωμα και κατ επέκταση το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο Caetano Reis e Sousa, υπογράμμισε τους μη αναμενόμενους τρόπους που η βιταμίνη D ρυθμίζει το εντερικό μικροβίωμα για να ευνοήσει βακτήρια που ενισχύουν την ανοσία στον καρκίνο.

Η Romina Goldszmid δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί ο μηχανισμός και η εφαρμογή  σε στρατηγικές εξατομικευμένης θεραπείας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων