Ερευνα αποκάλυψε σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και κινδύνου για καρκίνο ωοθηκών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν αυξημένο κατά 4 φορές τον κίνδυνο.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Jama Network, επίσης έδειξε ότι γυναίκες με σοβαρής μορφής ενδομητρίωση έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 9,7 φορές.

Ειδικοί τονίζουν ότι ο καρκίνος ωοθηκών καθαυτός είναι σπάνιος και οτι δεν υπάρχει λόγος πανικού, παρά τον αυξημένο κίνδυνο που συνδέεται με σοβαρές μορφές ενδομητρίωσης.

Η ερευνήτρια Karen Schliep, δήλωσε ότι η σχέση αυξάνει τον αριθμό των περιστατικών κατά 10-20 στις 10.000 γυναίκες.

Δεν συνιστά επι του παρόντος κάποια αλλαγή στην κλινική φροντίδα ή πρακτική και σημειώνει ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης του καρκίνου των ωοθηκών είναι η άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και ο περιορισμός του αλκοόλ.

Μελετώντας ιατρικούς φακέλους από βάση με 500.000 γυναίκες (Utah Population Database) το διάστημα 1992 έως 2019, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εμφάνιση διαγνώσεων ενδομητρίωσης και επακόλουθων περιστατικών καρκίνου των ωοθηκών.

·         Η μελέτη υπέδειξε ότι ο κίνδυνος για όλα τα είδη καρκίνου των  ωοθηκών ήταν 4,2 φορές υψηλότερος στις γυναίκες με ενδομητρίωση- ιδιαίτερα για τον τύπο I. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορούσε γυναίκες με εν τω βάθει ενδομητρίωση.

·         Τα μεγέθη των σχέσεων ποίκιλλαν ανάλογα με τον υπότυπο της ενδομητρίωσης. Γυναίκες με εν τω βάθει ενδομητρίωση

και/ή ενδομητριώματα ωοθηκών είχαν 9,66 περισσότερες φορές τον κίνδυνο για καρκίνο ωοθηκών έναντι γυναικών χωρίς ενδομητρίωση.

Η μελέτη δεν συγκεκριμενοποιούσε αν γυναίκες με ενδομητρίωση έλαβαν αγωγή με αντισυλληπτικά από το στόμα

Η έλλειψη διαχωρισμού θα μπορούσε να επηρεάσζει ελαφρώς τα στοιχεία δεδομένου ότι τα αντισυλληπτικά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Επίσης υπάρχει πιθανότητα γυναίκες που δεν ανέφεραν ενδομητρίωση να ήταν αδιάγνωστες.

Ωστόσο η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη γυναίκες με ενδομητρίωση να αναζητήσουν συμβουλή όσον αφορά τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο ωοθηκών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια