Επιστήμη & Ζωή

Μεγάλη κατανάλωση junk food είναι πιθανό να οδηγεί σε διαρκή εξασθένηση της μνήμης

Νέα έρευνα έδειξε οτι αν οι ποντικοί μεγαλώσουν με πρόχειρο φαγητό θα εμφανίσουν βλάβη στη μνήμη που δεν θα υποχωρήσει.


Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024, 15:59

Νέα μελέτη ανακάλυψε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε διαρκή εξασθένηση της μνήμης σε ποντικούς που τρέφονται με αυτές τις τροφές από νεαρή ηλικία. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή οι δίαιτες πλούσιες σε απλά σάκχαρα και κορεσμένα λίπη διαταράσσουν την ακετυλοχολίνη, έναν βασικό νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο των ζώων που εμπλέκεται στη μνήμη.

Ο Scott Kanoski. από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια δήλωσε ότι η νέα έρευνα αλλά και προηγούμενες έδειξε οτι αν οι ποντικοί μεγαλώσουν με πρόχειρο φαγητό θα εχουν βλάβη στη μνήμη που δεν θα υποχωρήσει.

Η ερευνητική ομάδα έδωσε σε ποντικούς δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα, σε ηλικία από 26 έως 56 ημερών, μια περίοδο που συγκρίνεται με την ανθρώπινη εφηβεία, όταν ο εγκέφαλος υφίσταται σημαντική ανάπτυξη. Μια άλλη ομάδα ποντικων αυτής της ηλικίας έτρωγε υγιεινό φαγητό.

Σε τεστ μνήμης, οι ποντικοί που ακολουθούσαν δίαιτα ''τύπου καφετέριας'' δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν νέα αντικείμενα σε μια περιοχή που είχαν εξερευνήσει μέρες νωρίτερα ή αν ένα οικείο αντικείμενο είχε μετακινηθεί ελαφρά, ενώ η ομάδα ελέγχου μπορούσε. Αυτά τα προβλήματα μνήμης παρέμειναν ακόμη και όταν η ομάδα του πρόχειρου φαγητού άλλαξε σε υγιεινή διατροφή για 30 ημέρες, κάτι που ισοδυναμεί με ενηλικίωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ομάδα πρόχειρου φαγητού είχε μειωμένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που μεταφέρει την ακετυλοχολίνη στον ιππόκαμπο, περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά στην εδραίωση των αναμνήσεων και των χωρικών πληροφοριών.

Περαιτέρω απεικόνιση έδειξε ότι αυτή η μείωση έβλαψε τη σηματοδότηση της ακετυλοχολίνης στα ζώα που είχαν κακή απόδοση στη μνήμη, ενώ φάρμακα που ώθησαν τα κύτταρα στον ιππόκαμπο να απελευθερώσουν ακετυλοχολίνη αποκατέστησαν τις ικανότητες μνήμης των ζώων.

«Η σηματοδότηση της ακετυλοχολίνης είναι ένας μηχανισμός που τους βοηθά να κωδικοποιούν και να θυμούνται αυτά τα γεγονότα, κάτι ανάλογο με την «επεισοδιακή μνήμη» στους ανθρώπους που μας επιτρέπει να θυμόμαστε γεγονότα από το παρελθόν μας», εξηγεί η Anna Hayes. "Αυτό το σήμα φαίνεται να μη συμβαίνει στα ζώα που μεγάλωσαν με τη λιπαρή, ζαχαρούχα διατροφή."

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Brain, Behavior, and Immunity.

 

Πηγές:
Brain, Behavior, and Immunity.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων