Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η υπνική άπνοια, εκτός των άλλων, συνδέεται και με επιληψία σε μεγαλύτερη ηλικία.
Η καθυστερημένης έναρξης επιληψία είναι αυτή που οι κρίσεις τείνουν να εμφανίζονται μόνο μετά την ηλικία των 60.
Η Dr. Rebecca Gottesman, του National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS), δήλωσε ότι η πάθηση θα μπορούσε να συνδέεται με υποκείμενες καρδιακές ή εγκεφαλικές νόσους.
Σημείωσε ότι σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες οι ηλικιωμένοι έχουν την υψηλότερη εμφάνιση νέων περιστατικών επιληψίας-έως οι μισές από αυτές δεν έχουν σαφή αίτια.
Σχέσεις μεταξύ υπνικής άπνοιας και καλής εγκεφαλικής υγείας έχουν από καιρό παρατηρηθεί αλλά σχέσεις μεταξύ υπνικής άπνοιας και επιληψίας ακόμα δεν είναι επαρκώς κατανοητές.
Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 1.300 ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι η σχέση επιληψίας και υπνικής άπνοιας ήταν ισχυρή. Άνθρωποι των οποίων ο κορεσμός οξυγόνου έπεφτε κάτω από 80% κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιληψία καθυστερημένης έναρξης έναντι όσων δεν είχαν τόσο χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.
Άνθρωποι με οποιασδήποτε μορφής άπνοια σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με επιληψία καθυστερημένης έναρξης έναντι ανθρώπων χωρίς τέτοιο ιστορικό.
Η μελέτη υποδεικνύει ότι επιληψία καθυστερημένης έναρξης θα μπορούσε να προστεθεί σε άλλες παθήσεις του εγκεφάλου, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και άνοια, που φαίνεται ότι είναι πιο συχνές σε ανθρώπους με υπνική άπνοια.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Sleep.
Πηγές:
Sleep.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}