Η αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί ενδεχομένως να είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, αναφέρουν ερευνητές του University of Missouri.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των δυο σε πειράματα με ποντικούς.

Διαπίστωσαν ότι η διαλείπουσα υποξία λόγω αποφρακτικής υπνικής άπνοιας αύξανε την ευαλωτότητα ποντικών στην ανάπτυξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.

Η χρόνια διαλείπουσα υποξία καθαυτή δεν είναι αρκετή για την πρόκληση ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής αλλά για έναν ασθενή με αποφρακτική υπνική άπνοια  που επίσης έχει επιπλέον μεταβολικά προβλήματα, όπως παχυσαρκία, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως μπορεί να βλάπτει τη δομή της αορτής και να προάγει την ανάπτυξη ανευρύσματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, η απώλεια οξυγόνου προκαλεί ορισμένα ένζυμα, τα MMPs. Η αυξημένη δραστηριότητά τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξωκυττάρια μήτρα, που δρα ως δίκτυο κυτταρικού ικριώματος εξασθενώντας την αορτή.

Η Neekun Sharma δήλωσε ότι η κατανόηση του πώς αυτά τα ανευρύσματα αναπτύσσονται μπορεί να συμβάλει στην ανακάλυψη τρόπων παρακολούθησης ή να επιβραδύνει την εξέλιξή τους σε ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology. 

Πηγές:
Journal of Applied Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χειρουργική θωρακικής αορτής
48 εμβόλια, περάστε για επαναξιολόγηση
Αυξάνεται στα €200 εκατ. η επιδότηση του clawback για τις φαρμακευτικές