Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου της καταγραφής της χλωρίδας και της πανίδας του Εθνικού Κήπου που οργάνωσε το Ε.Κ.Π.Α., σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε. την Τρίτη 14 Μαΐου 2024. Το έργο εκπονήθηκε από επιστημονική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Την εκδήλωση προσφώνησε ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Καθηγητής κ. Χάρης Δούκας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Αριστείδης Παρμακέλης, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, κ. Αθηνά Δεσύπρη και το μέλος του Δ.Σ. του Μητροπολιτικού Πρασίνου, Ομότιμη Καθηγήτρια κ. Αμαλία Καραγκούνη. Την παρουσίαση του έργου της καταγραφής της πανίδας του Εθνικού Κήπου ανέλαβε ο Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Παφίλης και της καταγραφής της χλωρίδας του Εθνικού Κήπου η μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Δρ. Αικατερίνα Στέφη.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός, κ. Παναγιώτης Πικραμένος και το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητής κ. Σπύρος Βλαχόπουλος.
Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, κατά τον χαιρετισμό του, ανέφερε:
«Με ιδιαίτερη χαρά εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου της καταγραφής της χλωρίδας και της πανίδας του Εθνικού Κήπου που διοργανώνει το Πανεπιστήμιό μας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε. και εύχομαι σε όλες και όλους Χριστός Ανέστη με υγεία, πνευματική ανάταση και δύναμη.
Από το 1839 έως σήμερα ο Εθνικός Κήπος είναι ένας χώρος φορτισμένος ιστορικά, με πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές λειτουργίες και ταυτόχρονα ένα αγαπημένο πάρκο για τους Αθηναίους.
Πρόκειται για τον μοναδικό ιστορικό κήπο της χώρας, τον πρώτο διαμορφωμένο χώρο πρασίνου της Νεότερης Ελλάδας, που διακρίνεται για τον σχεδιασμό και για την ξεχωριστή αισθητική του.
Η συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Δήμο Αθηναίων στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος εκφράζει την εκατέρωθεν εποικοδομητική διάθεση εξωστρέφειας, τη διαχρονική σχέση του Ιδρύματός μας με την πόλη των Αθηνών και τη βαθιά δέσμευσή μας για την προώθηση του πολιτισμού και της επιστήμης στην πόλη μας.
Η πρώτη μου επισήμανση είναι ότι το έργο της καταγραφής της χλωρίδας και της πανίδας του Εθνικού Kήπου αποτελεί μια βαρύνουσα μελέτη για την ιδιαίτερη περιβαλλοντική του αξία, καθώς στον Εθνικό Κήπο συναντά κανείς όλα σχεδόν τα είδη βλάστησης αλλά και αρκετά είδη πανίδας, που τον καθιστούν έναν πολύ σημαντικό αστικό βιότοπο. Κατά δεύτερον το έργο αυτό αναδεικνύει με ενάργεια στο ευρύ κοινό το πολυποίκιλο έργο που παράγεται στο τμήμα Βιολογίας του Ιδρύματός μας.
Μαζί με τις προσωπικές μου ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα για την καθοριστική του συνεισφορά στην υλοποίηση αυτού του έργου, εκφράζω τα συγχαρητήρια μου προς τον Πρόεδρο του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α., καθηγητή κ. Αριστείδη Παρμακέλη, τον Επιστ. Υπεύθυνο του προγράμματος, Ομότιμο Καθηγητή Ανατομίας Φυτών κ. Νικόλαο Χριστοδουλάκη, την Πρόεδρο του ιδρύματος Μποδοσάκη, κ. Αθηνά Δεσπύρη, τον Καθηγητή Ζωικής Ποικιλότητας κ. Παναγιώτη Παφίλη, την Ομότιμη καθηγήτρια Αμαλία Καραγκούνη καθώς και όλα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος.
Πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, προάγουν την «ανοιχτότητα» του Ιδρύματός μας και δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορική και περιβαλλοντική αξία ενός μοναδικού τοπόσημου, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί έναν τόπο έμπνευσης, γνώσης και θετικής επιρροής για τους κατοίκους της πόλης. Σας ευχαριστώ».
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}