Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας δεν είναι επίσημη ιατρική διάγνωση, όπως είχαμε πει και για το άγχος υψηλής λειτουργικότητας. Αλλά, μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να περιγράψουμε πώς κάποιοι άνθρωποι ζουν με συμπτώματα κατάθλιψης ενώ καταφέρνουν να διατηρούν μια σχετικά σταθερή ζωή.
Ένα άτομο με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας μπορεί να έχει παρόμοια συμπτώματα με ένα άτομο με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Αυτό περιλαμβάνει συμπτώματα όπως:
- Αίσθημα λύπης ή απελπισίας.
- Έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που έφερναν χαρά στο παρελθόν.
- Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.
- Δυσκολία στον ύπνο ή υπερβολικά πολύς ύπνος.
- Δυσκολία στη συγκέντρωση.
- Αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό και τους άλλους.
Η διαφορά μεταξύ της μείζονος κατάθλιψης και της κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας είναι ότι είναι σύνηθες για τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη να δυσκολεύονται να φροντίσουν τα πράγματα στη καθημερινή ζωή τους. Αλλά η υψηλής λειτουργικότητας κατάθλιψη περιγράφει άτομα που μπορεί να ζουν με παρόμοια συναισθήματα με άτομα με σοβαρή κατάθλιψη, ενώ καταφέρνουν να συμβαδίζουν με τις ευθύνες τους.
Ένα άτομο που ζει με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας μπορεί να έχει μια σταθερή δουλειά, ευθύνες, να κρατά το σπίτι του καθαρό και να πληρώνει τους λογαριασμούς του εγκαίρως - καθήκοντα που μπορεί να αποδειχθούν δύσκολα για άτομα με κλινική κατάθλιψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αυξημένη λειτουργικότητα δεν έχει κόστος. Μπορεί τα άτομα με κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας να έχουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από τα άτομα με πιο σοβαρές μορφές κατάθλιψης, αλλά η επιπλέον ψυχική προσπάθεια για να λειτουργήσουν (και πιθανότατα να κρύψουν την κατάθλιψη) μπορεί να δημιουργήσει τεράστια κόπωση.
Κρυφή δυσλειτουργία
Μερικοί άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να μην έχουν τόσο υψηλή λειτουργικότητα όσο φαίνεται. Τα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν λόγω της κατάθλιψης δεν κάνουν διακρίσεις – ίσως να βρίσκονται σε σημεία που τα άτομα αυτά δεν μας επιτρέπουν να δούμε. Μπορεί μια φαινομενικά καλή ζωή να είναι γεμάτη θλίψη ή αρνητικές σκέψεις πίσω από κλειστές πόρτες.
Αντιμετώπιση της κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας
Σε κάθε περίπτωση, το να πάσχουμε από κατάθλιψη αλλά να είμαστε λειτουργικοί δεν είναι ακριβώς παράσημο. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάποια στιγμή όλο το “λειτουργικό” σύστημα να καταρρεύσει. Κάθε κατάθλιψη αξίζει θεραπεία, προτού γίνει τόσο μεγάλο πρόβλημα που δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ζητήσετε βοήθεια.
Αν παρατηρείτε στον εαυτό σας σημάδια κατάθλιψης, ακόμα και αν είναι ήπια, δεν πρέπει να τα αγνοείτε ή να τα καταπιέζετε. Ειδικά αν επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η καλύτερη επιλογή είναι να μιλήσετε είτε σε ένα κοντινό σας άτομο, είτε με έναν ειδικό. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τι (και γιατί) συμβαίνει, όπως και να μάθετε πρακτικούς τρόπους να αντιμετωπίζετε τα αρνητικά συναισθήματα στην καθημερινότητά σας χωρίς να πιέζεστε να παρουσιάσετε μια λειτουργική εικόνα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}