H συγκέντρωση δυνάμεων με τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες να είναι ο μαέστρος, αναμένεται να δώσει τον τόνο και τον ρυθμό στον κλάδο τα επόμενα χρόνια.
Ήδη, οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες ελέγχουν την συνολική αγορά με το μερίδιό τους να φτάνει το 61%, ίσως και να έχει τσιμπήσει κάτι ακόμα το 2023, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.
Σαφώς, στην περαιτέρω αύξηση της κυριαρχίας τους θα πρωταγωνιστήσουν οι μεγαλύτεροι παίκτες, αλλά και τα fund, οι οποίοι όπως ακούγεται βρίσκονται σε νέες συζητήσεις με μικρότερους παίκτες ανά την επικράτεια για την απορρόφησή τους.
Αυτό είναι μία τάση αλλά και ένας κίνδυνος για τους συνεταιρισμούς φαρμακαποθηκών που πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση για να μην χάσουν και άλλο μερίδιο και όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες οι κινήσεις συγκέντρωσής τους πρέπει να ενταθεί στην περιφέρεια, καθώς στο λεκανοπέδιο Αττικής αντέχουν περισσότερο. Μόνο δύο συνεταιρισμοί = αναφέρουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - ελέγχουν το 25% - 30% της αγοράς του Λεκανοπεδίου.
Αντίθετα, στην περιφέρεια υπάρχει πολυδιάσπαση και βλέπουμε σε πόλεις να υπάρχουν δύο συνεταιρισμοί και όχι ένας με ισχυρότερη διαπραγματευτική ισχύ. Παράγοντες αναφέρουν ότι οικονομίες κλίμακας και συνέργειες είναι δυνατόν να επιτευχθούν μόνο μέσω συγχωνεύσεων και μόνο έτσι μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις (καλύτερες εκπτώσεις, πιο ευέλικτη πιστωτική πολιτική) που ασκούν οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες.
Λέγεται ότι το πρωτοβάθμιο όργανο των συνεταιρισμών έχει καταθέσει ένα σχέδιο στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να δημιουργηθεί μία εταιρεία υπό την σκέπη της οποίας θα μπορούν να εισέλθουν όλοι οι Συνεταιρισμοί και η οποία θα κλείνει κεντρικές συμφωνίες με τους προμηθευτές και όχι μόνο, ενώ οι Συνεταιρισμοί θα μπορούν να διατηρήσουν στην αυτονομία τους. Πληροφορίες λένε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο προχωρά. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία καθώς εφαρμόζεται από του Συνεταιρισμούς στην Νότια Ισπανία, ενώ στα Βόρεια της Χώρας, ακολουθείται η λογική της ενοποίησης δυνάμεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Stochasis:
1) To συνολικό μέγεθος της αγοράς των φαρμακαποθηκών εκτιμάται σε 3.780 εκατ. ευρώ το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 3,8% σε σχέση με το 2021 και μέσο ρυθμό μεταβολής 2,3% την περίοδο 2014 - 2022. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι την διετία 2014-2015, ο μέσος ρυθμός μεταβολής της αγοράς περιορίστηκε οριακά, κατά 0,7%, ενώ την περίοδο 2016-2022 ενισχύθηκε 3,2%.
2) Ειδικότερα το μέγεθος αγοράς των Ιδιωτικών Φαρμακαποθηκών εκτιμάται σε 2.300 εκατ. ευρώ το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 3,1% σε σχέση με το 2021 και Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής 3,2% την περίοδο 2014-2022. Σημειώνεται ότι το 2013 το μέγεθος των Ιδιωτικών Φαρμακαποθηκών ήταν 1.730 εκατ. ευρώ.
3) Οσον αφορά στο μέγεθος αγοράς των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών εκτιμάται σε 1.480 εκατ. Ευρώ το 2022 από 1.410 το 2021, άνοδο 5% και Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής 1,1% την περίοδο 2014-2022. Σημειώνεται ότι το 2013 το μέγεθος των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών ήταν 1.340 εκατ. ευρώ.
4) Βαθμός Συγκέντρωσης
Με βάση τα συνολικά στοιχεία της αγοράς (Ιδιωτικές Φαρμακαποθήκες και Συνεταιρισμοί) το 2022, οι 5 μεγαλύτεροι παίκτες έλεγχαν το 26%, ενώ οι δέκα μεγαλύτεροι το 41%.
Ειδικότερα στις Ιδιωτικές φαρμακαποθήκες τα σχετικά ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής : 36% (Οι 5 πιο δυνατοί παίκτες) και 51% (οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες). Στους Συνεταιρισμούς από την άλλη, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται 49% (5 μεγαλύτεροι Συνεταιρισμοί) και 68% (10 μεγαλύτεροι Συνεταιρισμοί).
5) Εκτιμάται ότι οι Ιδιωτικές Φαρμακαποθήκες σε ποσοστό 50% έχουν την έδρα τους στην Περιφέρεια Αττικής , ενώ αντίθετα στους συνεταιρισμούς παρατηρείται σχετικά ομοιόμορφη κατανομή με βάση την έδρα τους στις περιφέρειες της χώρας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}