Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrition and Metabolism, επιστήμονες αξιολόγησαν την αιτιατή επίδραση της κατανάλωσης αποξηραμένων φρούτων στον διαβήτη τύπου 2.
Συλλέχτηκαν με ερωτηματολόγιο πληροφορίες 500.000 ανθρώπων στη Βρετανία για τη συχνότητα κατανάλωσης αποξηραμένων φρούτων καθώς και στοιχεία για τον διαβήτη σε 61.700 περιστατικά ενώ περιελήφθησαν και 593.952 υγιείς.
Η μελέτη εξέτασε την αιτιατή σχέση μεταξύ της πρόσληψης αποξηραμένων φρούτων και της ανάπτυξης διαβήτη.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι η πρόσληψη αποξηραμένων φρούτων συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη. Διάφοροι μηχανισμοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν αυτή τη συσχέτιση. Συγκεκριμένα, συστατικά των αποξηραμένων φρούτων μπορούν δυνητικά να ανακουφίσουν τον κίνδυνο διαβήτη. Για παράδειγμα, τα καροτενοειδή παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και η αυξημένη πρόσληψη καροτενοειδών έχει αναφερθεί ότι συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη
Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν επίσης σημαντικά επίπεδα β-καροτίνης, η οποία είναι προστατευτική έναντι της ανάπτυξης διαβήτη. Περιέχουν επίσης διάφορα φλαβονοειδή που σχετίζονται με βελτιωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης και ευαισθησία στην ινσουλίνη. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα δεν μπορούσαν να γενικευθούν σε άλλους πληθυσμούς, καθώς το δείγμα περιελάμβανε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής. Επιπλέον, οι υποκείμενοι μηχανισμοί των επιδράσεων των αποξηραμένων φρούτων παραμένουν ανεπαρκώς καθορισμένοι.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}