Όταν κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για να διαχειρίζεστε το στρες της καθημερινότητας, θα παρατηρήσετε πολλές ενδιαφέρουσες αλλαγές να συμβαίνουν στον οργανισμό σας. Το να αφιερώνουμε χρόνο για τακτική χαλάρωση μπορεί να έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας, ψυχική και σωματική.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη αυτά.

Ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται

Η χαλάρωση επιτρέπει στο σώμα σας να καταλάβει ότι μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια. Το παρασυμπαθητικό σας σύστημα αναλαμβάνει και απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ακετυλοχολίνη, η οποία επιβραδύνει τον καρδιακό σας ρυθμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα...

..Η αρτηριακή σας πίεση να μειώνεται

Οι ορμόνες του στρες μπορούν να επιταχύνουν τον καρδιακό σας ρυθμό και να σφίξουν τα αιμοφόρα αγγεία σας. Αυτό αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή σας πίεση. Το αντίθετο συμβαίνει όταν χαλαρώνετε. Αν παλεύετε με την υψηλή αρτηριακή πίεση, οι μέθοδοι χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος και να μειώσετε τις πιθανότητες καρδιακής νόσου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεστε τα φάρμακα που μπορεί να σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Η πέψη σας βελτιώνεται

Όταν το άγχος προκαλεί την αντίδραση μάχης ή φυγής, η πέψη διακόπτεται καθώς το αίμα κινείται προς τους μεγαλύτερους μυς του σώματος για να μας βοηθήσουν να δράσουμε. Η χαλάρωση αντιστρέφει αυτή τη διαδικασία, και μειώνει επίσης τη φλεγμονή που μπορεί να βλάψει το έντερό σας. Το άγχος παίζει ρόλο σε πολλά πεπτικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η αναπνοή σας επιβραδύνεται

Όταν είστε αγχωμένοι, η αναπνοή επιταχύνεται. Η πολύ γρήγορη αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας, το οποίο θα μπορούσε να σας προκαλέσει ζάλη και αδυναμία. Αλλά η χαλάρωση επιβραδύνει τον ρυθμό αναπνοής σας. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε τον εαυτό σας να χαλαρώσει με αργή, ελεγχόμενη αναπνοή, περίπου 6 αναπνοές το λεπτό.

Οι μύες σας χαλαρώνουν

Το σώμα σας σφίγγεται όταν αισθάνεστε ότι απειλείστε. Συνήθως, η μυϊκή ένταση μειώνεται όταν ηρεμήσουμε. Αλλά το μακροχρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε πιασμένους μυς. Αν δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε, δοκιμάστε τεχνικές όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και το διάβασμα, και φροντίστε να γυμνάζεστε τακτικά.

Λιγότερος πόνος

Η χαλάρωση δεν σάς απαλλάσσει από τους πόνους, αλλά μπορεί να μειώσει την ένταση. Οι χαλαροί μύες πονάνε λιγότερο. Και η χαλάρωση ωθεί τον εγκέφαλό σας να απελευθερώσει ενδορφίνες, χημικές ουσίες που δρουν ως φυσικά παυσίπονα. Μελέτες δείχνουν ότι τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός μπορούν να μειώσουν τον πόνο από καταστάσεις όπως η ινομυαλγία, η ημικρανία, ο χρόνιος πυελικός πόνος και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Έχετε καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Οι ορμόνες του στρες μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρό σας. Αν έχετε διαβήτη, η προσπάθεια που χρειάζεται για να τον διαχειριστείτε μπορεί να ενισχύσει το άγχος. Η χαλάρωση μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το σάκχαρό σας, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική σας αγωγή.

Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα

Το μακροχρόνιο στρες καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, καθώς η χρόνια φλεγμονή εξασθενεί τις άμυνές μας. Αλλά η βαθιά χαλάρωση μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να ανακάμψει.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
13th Clinical Research Conference