Οι περισσότεροι νέοι παθογόνοι μικροοργανισμοί προέρχονται από το ζωικό βασίλειο. Μια πρόσφατη ανακάλυψη από την περιοχή Πουντζάμπ στο Πακιστάν δείχνει σε ποια παροιμιώδη πυριτιδαποθήκη κάθεται ο κόσμος: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον ιό της γρίπης Α(Η9Ν2) σε ζώα σε αγορές ζωντανών πουλερικών. Ωστόσο, αυτός προφανώς μεταδίδεται και στον άνθρωπο.
Τα κρούσματα της "γρίπης των πτηνών" Α(Η5Ν1), που σήμερα ανιχνεύεται όλο και περισσότερο σε αγελάδες και εργάτες αγροκτημάτων στις ΗΠΑ, δεν είναι τα μόνα. "Α(Η9Ν2) ιοί από πτηνά θα μπορούσαν να εξαπλωθούν στις αγορές ζωντανών πουλερικών στο Πακιστάν.
Αυτοί οι ιοί θα μπορούσαν μερικές φορές να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο. Απαιτείται επιτήρηση για τους ιούς της γρίπης σε αυτές τις αγορές στο Πακιστάν", έγραψε μια πακιστανική-αμερικανική ερευνητική ομάδα στο "International Journal of Infectious Diseases".
Οι επιστήμονες επισκέφθηκαν 40 διαφορετικές αγορές ζωντανών πουλερικών στην πακιστανική επαρχία Παντζάμπ και πήραν επιχρίσματα από 600 ζώα (300 ομάδες ζώων). Επίσης, ελήφθησαν 240 επιχρίσματα (μύτη, λαιμός) απασχολούμενων στις αγορές.
Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες: "19 ζώα (6,3%) από τις δεξαμενές πουλερικών βρέθηκαν θετικά για ιούς γρίπης των πτηνών (IAV). Από αυτά, το 73,7% ήταν θετικό για τους υποτύπους A(H9N2). Δύο από τους εργαζόμενους (0,83 %) παρουσίασαν ενδείξεις ιών γρίπης των πτηνών, επίσης λόγω του A(H9N2)". Δεδομένου ότι τα προσβεβλημένα άτομα δεν αρρώστησαν, αυτός ο υπότυπος γρίπης A(H9N2) είναι προφανώς ικανός να "αποικίσει" τον άνθρωπο, τουλάχιστον ως φορέας".
Μπορεί το ποσοστό των θετικών για τον ιό εξετάσεων σε ανθρώπους να φαίνεται μικρό, αλλά οι διαστάσεις που λαμβάνει στο Πακιστάν γύρω από την πτηνοτροφία και τις αγορές πουλερικών είναι τεράστιες.
Οι ερευνητές λένε: "Ο προσδιορισμός των λοιμώξεων γρίπης που κυκλοφορούν στο Πακιστάν είναι κρίσιμος, καθώς η παραγωγή πουλερικών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στη χώρα. Στον τομέα αυτό απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι".
Από το 1994, για παράδειγμα, έχουν επανειλημμένα ανιχνευθεί ιοί γρίπης υψηλής παθογονικότητας Α(Η7Ν3) σε πουλερικά.
Η διπλή μόλυνση των ζώων με δύο τύπους ιού μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην ανάπτυξη επικίνδυνων στελεχών του ιού.
"Πολλοί Πακιστανοί εξαρτώνται από τις αγορές ζωντανών πουλερικών για τον εφοδιασμό τους με πρωτεΐνες", έγραψαν οι ειδικοί. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο τακτικής επιτήρησης για ανθρώπινα κρούσματα ασθενειών που προκαλούνται από τους ιούς της γρίπης των πτηνών στη χώρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}