Ο κίνδυνος πρώιμης καρδιακής ανεπάρκειας μετά από μεταμόσχευση καρδιάς είναι χαμηλότερος αν η καρδιά του δότη αποθηκευτεί σε ‘’καρδιά σε κουτί’’ αντί για τη συνήθη μέθοδο κρυοσυντήρησης, αναφέρει μελέτη του University of Gothenburg.
Στο κουτί η καρδιά διατηρείται στους 8° και οξυγονώνεται με αντλία, σετ σωλήνων, δεξαμενή και υγρό που κυκλοφορεί στην καρδιά η οποία ηρεμεί περιμένοντας τη μεταμόσχευση.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, συνέκρινε τις 2 μεθόδους όσον αφορά την ασφάλεια και το αποτέλεσμα στην υγεία ληπτών καρδιάς τις πρώτες 30 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση.
H μελέτη περιέλαβε 204 ενήλικες ασθενείς που εγγράφηκαν για μεταμόσχευση καρδιάς σε 15 κλινικές 8 ευρωπαϊκών χωρών.
Οι μισοί χωρίστηκαν τυχαία να λάβουν καρδιά που παραδόθηκε ως ‘’καρδιά σε κουτί’’ ενώ οι υπόλοιποι την παρέλαβαν σύμφωνα με τη συνήθη μέθοδο. Ολες οι καρδιές προέρχονταν από εγκεφαλικά νεκρούς δότες.
Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι λήπτες καρδιάς ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια στη νέα καρδιά αν είχε παραδοθεί με τον τρόπο ‘’καρδιά σε κουτί’’ πριν τη μεταμόσχευση έναντι της συνήθους πρακτικής.
Ο κίνδυνος σοβαρής οργανικής ανεπάρκειας, PGD ηταν 11% στην ομάδα ‘’καρδιά σε κουτί’’ έναντι 28% στην ομάδα της συνήθους μεθόδου.
Δεν υπήρχαν διαφορές σε κλινικά συμβάντα μεταξύ ομάδων κατά τη διάρκεια παρακολούθησης.
Ο Andreas Wallinder και ο Stig Steen τπυ Lund University, ανέπτυξαν την ‘’καρδιά στο κουτί’’ και δήλωσαν ότι η οξυγόνωση της καρδιάς που λαμβάνει χώρα στο κουτί είναι ζωτικής σημασίας.
Κατά τη διάρκεια της ‘’παραδοσιακής’’ αποθήκευσης και μεταφοράς δεν υπάρχει οξυγόνωση ή κυκλοφορία στα κύτταρα αλλά με χρήση του κουτιού οξυγονωμένο και πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες υγρό αντλείται συνεχώς μέσω της καρδιάς, που επιτρέπει την καλύτερη λειτουργία της και οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες επιπλοκές μετά τη μεταμόσχευση.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}