Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι από τις πιο συχνά αναφερόμενες λοιμώξεις παγκοσμίως και παραμένουν μία σημαντική πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία στην Ευρώπη.
Τα παραπάνω επισημαίνονται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας (4 Σεπτεμβρίου).
Όπως αναφέρεται, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, αναφέρονται ετησίως περίπου 300.000 νέες διαγνώσεις βακτηριακών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά σε μία σειρά νοσημάτων, όπως λοιμώξεις από χλαμύδια, τριχομονίαση και σύφιλη.
Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν φαίνεται να αποτυπώνει την πραγματική εικόνα, λόγω των διαφορών στην κάλυψη του εθνικού συστήματος επιτήρησης και των διαφορών στις πρακτικές δοκιμών και στην αναφορά.
Η ανασκόπηση, η οποία συγκέντρωσε εκτιμήσεις για τον επιπολασμό των χλαμυδίων, της γονόρροιας, της σύφιλης και της τριχομονάσης στις χώρες της ΕΕ, εντόπισε τη δυσανάλογη επίδραση σε ορισμένες ομάδες, όπως οι νέοι, οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και οι εργαζόμενοι στο σεξ.
Για παράδειγμα, οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών έχουν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό χλαμυδίων και γονόρροιας από τον γενικό πληθυσμό. Οι νεαρές γυναίκες, ειδικότερα, έχουν σχεδόν διπλάσια ποσοστά επιπολασμού για χλαμύδια και γονόρροια σε σύγκριση με γυναίκες όλων των ηλικιών.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, το ECDC συνιστά στις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν την ικανότητά τους να κατανοούν και να τεκμηριώνουν τα πρότυπα, τη δυναμική μετάδοσης και τις επιπτώσεις των νοσημάτων αυτών στον πληθυσμό.
Καλεί, επίσης, τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν εθνικές στρατηγικές για τον έλεγχο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, είτε ως ξεχωριστό σχέδιο είτε ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη σεξουαλική υγεία.
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}