Με την συγκέντρωση υγειονομικών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και την πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης άνοιξε η αυλαία των κινητοποιήσεων, ενόψει των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ.
"Καλούμε τον πρωθυπουργό της χώρας να μην περάσει στα ψιλά των εξαγγελιών το λειτουργικό αδιέξοδο της δημόσιας υγείας, περιγράφοντας μια εικονική πραγματικότητα για την κατάστασή της. Με ύψος δαπανών δημόσιων για την υγεία 5,5% του ΑΕΠ, συνεχώς θα λαμβάνονται μέτρα ιδιωτικοποίησης του συστήματος, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα ο δημόσιος τομέας υγείας να είναι συμπληρωματικός του ιδιωτικού τομέα", δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και αναφέρθηκε στην έρευνα της Ομοσπονδίας για την κατάσταση των υγειονομικών μονάδων της Βόρειας Ελλάδας, που δόθηκε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα.
"Πάρα πολλά νοσοκομεία έχουν απωλέσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα, επειδή έχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Διακομίζουν περιστατικά για ψύλλου πήδημα, με σοβαρά προβλήματα, με μεγάλο κίνδυνο και ταλαιπωρία για τους ασθενείς. Τα Κέντρα Υγείας δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία θώρακα, μια γενική αίματος και εκεί διακομίζονται σοβαρά επείγοντα περιστατικά. Και τα ασθενοφόρα, αν υπάρχουν γιατί πολλές φορές δεν υπάρχουν, τα οδηγούν ένστολοι που είναι άσχετοι με τη διάσωση, ή τα οδηγεί το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή πάει για διάσωση σε έναν ασθενή με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα ένας ένστολος και ένας τεχνικός υπάλληλος ή διοικητικός. Τι πρώτες βοήθειες μπορούν να προσφέρουν αυτοί";
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάλεσε εκ νέου τον υπουργό Υγείας να επισκεφθούν μαζί ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης σε μέρα εφημερίας για να διαπιστώσει ότι ασθενείς ταλαιπωρούνται επί 8 και 10 ώρες προκειμένου να εξυπηρετηθούν, λόγω και της έλλειψης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ την ίδια ώρα γεμίζουν με παθολογικά περιστατικά ακόμη και χειρουργικές κλινικές, με υψηλό δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων όπως είπε.
Αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει συνολικά 650 και στο Ιπποκράτειο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, λιγότερα από 60, ενώ για την αναφορά του Α.Γεωργιάδη ότι οι λίστες αναμονής μειώθηκαν κατά 23.000, ανέφερε: "Φυσικά, όταν ένας ασθενής περιμένει 4 και 5 χρόνια μπορεί να επιβαρυνθεί το πρόβλημα της υγείας και να χειρουργηθεί ως έκτακτο περιστατικό, μπορεί να ξεπουλήθηκε και να πήγε στο ιδιωτικό τομέα να χειρουργηθεί. Στα απογευματινά χειρουργεία όμως όσοι πηγαίνουν είναι εκτός λίστας αναμονής, δεν είναι κανείς από τη λίστα αναμονής".
Καλοδεχούμενες είναι οι ανακαινίσεις στα νοσοκομεία, αλλά για να λειτουργήσουν αυτά χρειάζονται προσωπικό, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο, Γιώργος Δόντσιος.
"Στο Ιπποκράτειο, με επίσημα στοιχεία, έχουμε τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας σε μέρα εφημερίας. Όταν λοιπόν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας έχει ελλείψεις πάνω από 50% σε τραυματιοφορείς, καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό έχει ακτίκτυπο στις αναμονές, αντίκτυπο στην ταλαιπωρία του πολίτη", είπε και έκανε λόγο για ελλείψεις 30% σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και ελλείψεις σε χειριστές ακτινολογικών και άλλων μηχανημάτων.
Γιατροί που συμμετείχαν στην συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτυρήθηκαν για την φραστική επίθεση του υπουργού Υγείας στον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καραχρήστο, κατά τη διάρκεια του τετ α τετ που είχαν την Πέμπτη στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου". "Ο υπουργός Υγείας συνεχίζει να προκαλεί, συνεχίζει να επιτίθεται στους εργαζόμενους, δεν ξεχνάμε ότι τους έχει αποκαλέσει ανθρωπάκια. Είναι απαράδεκτο να κάνει επιθέσεις στον πρόεδρο της ΕΝΙΘ όταν οι ελλείψεις είναι τεράστιες και όταν τα λεφτά υπάρχουν, αλλά τα δίνουν στους εξοπλισμούς", είπε ο Γιάννης Κούτρας, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και γιατρός στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}