Νέα έρευνα ανακάλυψε σημαντικές διαφορές στον τρόπο που αρσενικοί και θηλυκοί ποντικοί επεξεργάζονται τις απειλές ακόμα και αν επιδεικνύουν παρόμοια αντίδραση.
Η κατανόηση της επίδρασης του φύλου στη λειτουργία του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί άντρες και γυναίκες εμφανίζουν διαφορετικές ψυχικές νόσους με διαφορετικά ποσοστά ή συμπτώματα.
Η Rosemary Bagot, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι το φύλο είναι σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ακόμα και αν οι αρχικές παρατηρήσεις δεν δείχνουν απαραίτητα σαφείς διαφορές ανάμεσα στα φύλα.
Αντρες και γυναίκες χρησιμοποιούν διαφορετικά εγκεφαλικά κυκλώματα για να λύσουν παρόμοια προβλήματα- ενδεχομένως μπορεί να είναι διαφορετικά ευάλωτοι στο στρες και να ανταποκρίνονται διαφορετικά στη θεραπεία.
Η μελέτη εστίασε σε 2 σχετικά εγκεφαλικά κυκλώματα και τον ρόλο τους στην επεξεργασία πληροφοριών για απειλές και τα στοιχεία που τις προβλέπουν.
Οι ερευνητές εκπαίδευσαν ποντικούς να αναγνωρίσουν έναν ηχο που σήμαινε απειλή και άλλον ήχο που σήμαινε ασφάλεια.
Παρατηρώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα, οι ερευνητές είδαν πως η επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου επεξεργαζόταν αυτά τα σήματα.
Στη συνέχεια έκλεισαν προσωρινά κάθε εγκεφαλική σύνδεση για να διαπιστώσουν πώς επηρεαζόταν η αντίδραση των ποντικών για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος διαχειρίζεται τις απειλές.
Παρατηρήθηκε ότι παρόλο που αρσενικοί και θηλυκοί ποντικοί ανταποκρίνονται παρόμοια σε απειλές, τα κυκλώματα πίσω από τις αντιδράσεις δεν είναι τα ίδια.
Στα θηλυκά ποντίκια μια σύνδεση μεταξύ 2 συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου έπαιζε κύριο ρόλο.
Η μελέτη έδειξε ότι σε αρσενικά ποντίκια διαφορετική σύνδεση ήταν πιο σημαντική για τη διαχείριση της ίδια κατάστασης.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience.
Πηγές:
Nature Neuroscience.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}