Ένα νέο γονιδιακό ψαλίδι μπορεί να τροποποιήσει αποτελεσματικότερα το γενετικό υλικό. Το νέο γονιδιακό ψαλίδι είναι πολύ μικρότερο από τα γνωστά γονιδιακά ψαλίδια Crispr και επομένως μπορεί να μεταφερθεί ευκολότερα στο γενετικό υλικό των κυττάρων.
Στο μέλλον, θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία γενετικών ελαττωμάτων, για παράδειγμα.
Ωστόσο, η συμπαγής εναλλακτική λύση είναι μέχρι στιγμής λιγότερο αποτελεσματική από τον μεγαλύτερο προκάτοχό της, όπως εξηγεί το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (UZH) σε σημερινή ανακοίνωσή του.
Οι ερευνητές ξεπέρασαν τώρα αυτό το εμπόδιο βελτιστοποιώντας το μίνι γονιδιακό ψαλίδι. Παρουσίασαν μάλιστα την σχετική τεχνολογία σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό "Nature Methods".
Η τεχνολογία Crispr-Cas θεωρήθηκε επανάσταση στην ιατρική, τη βιοτεχνολογία και τη γεωργία. Οι δύο ερευνητές Emmanuelle Charpentier και Jennifer Doudna έλαβαν βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψή τους το 2020.
Τα εργαλεία μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να βρίσκουν μια συγκεκριμένη θέση στο DNA και να τροποποιούν με ακρίβεια τις γενετικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, μια μετάλλαξη που προκαλεί ασθένεια στο DNA μπορεί να επανέλθει σε υγιή κατάσταση.
Ωστόσο, τα γονιδιακά ψαλίδια Crispr-Cas είναι σχετικά ογκώδη, όπως εξήγησε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Kim Marquart.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, αυτός ο όγκος αποτελεί πρόκληση για την αποτελεσματική μεταφορά στα κύτταρα στα οποία βρίσκεται το γενετικό υλικό.
Ως εκ τούτου, οι ερευνητές προσπαθούν πρόσφατα να αξιοποιήσουν τον πολύ μικρότερο εξελικτικό πρόγονο της πρωτεΐνης Cas12, την πρωτεΐνη TnpB, ως γονιδιακό ψαλίδι. Η συμπαγής πρωτεΐνη TnpB έχει ήδη αποδειχθεί για την επεξεργασία του γονιδιώματος σε ανθρώπινα κύτταρα, αν και με χαμηλή αποτελεσματικότητα και περιορισμένη ακρίβεια στόχευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του UZH.
Ως εκ τούτου, οι ερευνητές βελτιστοποίησαν την TnpB έτσι ώστε να επεξεργάζεται το DNA των κυττάρων θηλαστικών πιο αποτελεσματικά από την αρχική πρωτεΐνη.
Σε μια αρχική δοκιμή σε ποντίκια, το χρησιμοποίησαν με επιτυχία. Για το που θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον το γονιδιακό ψαλίδι TnpB μένει να φανεί, σύμφωνα με τον Μarquart.
Πηγές:
Ελβετικό Πρακτορείο Ειδήσεων - SDA / "Nature Methods"
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}