Nέα έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση ενός αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος σχεδόν κατά 5 φορές.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς ερευνητές, δημοσιεύτηκε στο JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery και ανέλυσε στοιχεία 160.000 γυναικών.
Η μελέτη ανακάλυψε ισχυρό συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης σακχαρούχων αναψυκτικών και κινδύνου για καρκίνο του στόματος.
Η μελέτη παρακολούθησε τις γυναίκες πάνω από 30 χρόνια και ανακάλυψε ότι αυτές που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα σακχαρούχο αναψυκτικό καθημερινά είχαν 4,87 φόρες περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος έναντι όσων έπιναν λιγότερο από ένα τον μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αυξημένος κίνδυνος υπήρχε σε γυναίκες που δεν κάπνιζαν ούτε έπιναν τακτικά αλκοόλ.
Η μελέτη συνέλεξε στοιχεία από απαντήσεις των γυναικών που συμμετείχαν και ανέφεραν κάθε 4 χρόνια την κατανάλωση αναψυκτικών. λεμονάδας και παγωμένου τσαγιού.
Οι ερευνητές κατέγραψαν 124 περιστατικά καρκίνου του στόματος κατά τη διάρκεια της μελέτης και παρατήρησαν σαφή συσχετισμό μεταξύ της συχνής κατανάλωσης σακχαρούχων αναψυκτικών και αυξημένης εμφάνισης καρκίνου στόματος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
2η ΥΠΕ: Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για προσωπικούς γιατρούς στα νησιά
ΙΣΑ: Προσφεύγει στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για το clawback
Φιστίκια Αιγίνης: Ποια είναι τα οφέλη τους