Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αυγών και άνοιας σε Κινέζους ενηλίκους.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών καθημερινά ενδεχομένως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, αλλά η μεγάλη κατανάλωση (περισσότερο από 2 φορές τη μέρα ή καθόλου) δεν είχε σημαντική επίδραση. Χρειάζονται περισσότερες ενδείξεις πριν δοθούν διατροφικές συστάσεις.
Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι η κατανάλωση αυγών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης, αλλά τα αποτελέσματα είναι μεικτά.
Οι ερευνητές επέλεξαν 233 ανθρώπους με άνοια και 233 στην ομάδα ελέγχου που δεν είχαν άνοια. Ολοι ήταν άνω των 50 ετών.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες για το ιατρικό τους ιστορικό, τον τρόπο ζωής του και δημογραφικά. Η πρόσληψη αυγών κατηγοριοποιήθηκε ως δυο φορές τη μέρα, σε εβδομαδιαία, μηναία βάση και λιγότερο από μηνιαία.
Οι 466 άνθρωποι ήταν 73,6 ετών κατά μέσον όρο και το 63,5% ήταν γυναίκες.
Άνθρωποι στην ομάδα της άνοιας ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν χαμηλότερο εισόδημα και εκπαίδευση. Είχαν επίσης μεγαλύτερα ποσοστά καπνίσματος, καθόλου ή χαμηλή χρήση αλκοόλ, Πάρκινσον, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιοπάθειας και τραυματισμού εγκεφάλου.
Ανέφεραν υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, πουλερικών και ψαριού.
Οσον αφορά την κατανάλωση αυγών, λιγότερο από το 3% έτρωγαν αυγά δυο φορές την ημέρα, ενώ 35% έτρωγαν καθημερινά, το 36,7% σε εβδομαδιαία βάση, το 12% σε μηνιαία και το 13,5% είτε κατανάλωναν λιγότερο από μια φορά τον μήνα είτε απέφευγαν την κατανάλωση αυγών.
Κατά μέσον όρο, οι άνθρωποι που κατανάλωναν αυγά 2 φορές την ημέρα ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι κατανάλωναν σε μηνιαία βάση ήταν οι νεότεροι.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το υψηλότερο εισόδημα και εκπαίδευση συνδέονταν με υψηλότερη κατανάλωση αυγών. Η πιο συχνή κατανάλωση συνδεόταν με υψηλότερο ποσοστό καπνίσματος και οι συμμετέχοντες με ΧΝΝ ανέφεραν χαμηλότερη κατανάλωση αυγών. Ενώ άνθρωποι με κατάθλιψη έτρωγαν περισσότερα αυγά, όσοι είχαν ΧΝΝ ανέφεραν χαμηλότερη κατανάλωση.
Σημαντικές διαφορές στη διατροφική πρόσληψη φάνηκαν σε διάφορα επίπεδα κατανάλωσης αυγών.
Η μελέτη ανακάλυψε ότι η εβδομαδιαία και μηνιαία κατανάλωση αυγών συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας έναντι της καθημερινής κατανάλωσης.
Όμως δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον κίνδυνο άνοιας μεταξύ αυτών που κατανάλωναν αυγά 2 φορές την ημέρα και όσων δεν έτρωγαν καθόλου αυγά. Το μοτίβο παρέμενε μετά την προσαρμογή για συμπεριφορές υγείας, εισόδημα, εκπαίδευση, φύλο και ηλικία.
Ο υποκείμενος μηχανισμός θα μπορούσε να είναι ότι τα αυγά είναι πλούσια σε ωμεγα-3 λιπαρά οξέα, χολίνη, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες. Όμως οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η κατανάλωση περισσότερων των 2 αυγών καθημερινά θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.
Η μελέτη προστίθεται σε αυξανόμενες ενδείξεις για τις σχέσεις μεταξύ κατανάλωσης αυγών και νοητικής λειτουργίας σε διάφορους πληθυσμούς, αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μεικτά αποτελέσματα.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}