Σε κατάρρευση βρίσκεται η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσκομεία με τις επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας να έχουν ξεπεράσει το 83% και να αγγίζουν ακόμη και το 92%. Αν δεν παρθούν άμεσα διορθωτικά-διαρθρωτικά μέτρα από την Πολιτεία, λένε παράγοντες της αγοράς, τότε θα πρέπει η τελευταία να είναι προετοιμασμένη και για την έξοδο εταιρειών από την ελληνική αγορά, αλλά και προϊόντων κρίσιμων για την δημόσια υγεία. Ζητήματα που ανέφερε και ο ΣΦΕΕ σε σχετική επιστολή του, τονίζοντας ότι "το «πρωτοφανές'' για τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια δεδομένα ύψος των επιστροφών στα νοσοκομειακά φάρμακα «καταδεικνύει τη διαχρονικά αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου, καθώς και την ακραία υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Είναι ξεκάθαρο πως ένας “λανθασμένος” κλειστός προϋπολογισμός, ακόμη και σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως τα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις εταιρείες που προμηθεύουν φάρμακα και τους ασθενείς που τα χρειάζονται».
Την ίδια στιγμή, η ισορροπία μεταξύ των θυγατρικών εταιρειών με τις μητρικές τους κρέμεται από μία κλωστή, και όπως μας είπε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς, οι εδώ θυγατρικές ψάχνουν να βρουν τρόπους για να ενημερώσουν τις μητρικές τους για τα δυσθεώρητα ύψη που έχει πιάσει το clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο.
Σύμφωνα με τις πηγές μας, δεν αποτελούν λύσεις πυροσβεστικά μέτρα, όπως η αναδιανομή του προϋπολογισμού ή η κατάργηση προστασιών που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένα πράγμα. Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός.
Με τον προϋπολογισμό για το νοσοκομειακό φάρμακο να κινείται στα 527 εκατ. ευρώ είναι αδύνατον να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και θα έπρεπε, όπως λέγεται, να είναι τουλάχιστον στα 650 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε το clawback να είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το 69% του 2022.
Από κει και πέρα αν θέλει η Πολιτεία να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει άμεσα να ψηφιοποιήσει τη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία και παράλληλα να συνδεθούν ενιαία μέσω κεντρικής διαχείρισης με την ΗΔΙΚΑ, ενώ θα πρέπει να εντατικοποιηθεί και ο έλεγχος ως προς την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}