Από την 1η Μαρτίου θα ισχύσει το μέτρο της δωρεάν παροχής φαρμάκων σε τουλάχιστον 130.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς η τροπολογία που κατατέθηκε χθες και ψηφίστηκε από την Βουλή, ορίζει τα 643 ευρώ σύνταξης ή εισοδήματος, ως το εισοδηματικό κριτήριο που καθορίζει τους νέους δικαιούχους. Η δαπάνη για την επέκταση του μέτρου και στους νέους συνταξιούχους, εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση για τα δωρεάν φάρμακα σε χαμηλοσυνταξιούχους που βγήκαν στην σύνταξη μετά τον Ιούνιο του 2016, σε εφαρμογή της σχετικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, την περασμένη Κυριακή, προβλέπεται προσθήκη στον νόμο Βρούτση του 2020, βάσει της οποίας το μέτρο των δωρεάν φαρμάκων θα ισχύσει από 1η Μαρτίου του 2025.
Ειδικότερα προβλέπονταν ότι: «Σε όσους, κατ’ εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, στερήθηκαν σταδιακά την παροχή του ΕΚΑΣ με ημερομηνία οριστικής κατάργησής του την 31η Δεκεμβρίου 2019, εφαρμόζεται ως αντισταθμιστικό μέτρο, από 1η Ιανουαρίου 2020 και εφεξής, η πλήρης απαλλαγή τους από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη».
Τα κριτήρια
Συνεπώς, για να καταστεί κάποιος δικαιούχος δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης (χωρίς συμμετοχή της τάξης του 25%), θα πρέπει να πληροί τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια της υπουργικής απόφασης του 2018 τα οποία είναι:
- Να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2019, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.
- Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.720 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.
- Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884 ευρώ.
- Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ.
- Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά το μήνα έκδοσης της παρούσας υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ.
Με τον πληθωρισμό του 2024 οι αυξήσεις στις εισφορές των μη μισθωτών
Με δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο, έως το τέλος του 2025, η αναπροσαρμογή των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Βάσει πληθωρισμού θα καθορίζονται επίσης, για έναν ακόμη χρόνο οι συντάξιμες αποδοχές, που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ύψους του ανταποδοτικού σκέλους των νέων συντάξεων, αλλά και το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών.
Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε την αναπροσαρμογή τους, από την 1η Ιανουαρίου 2025, σύμφωνα με τον Δείκτη Εξέλιξης Μισθών, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, από την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί για τον λόγο αυτό, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Εργασίας και της ΕΛΣΤΑΤ.
ΠΗΓΗ: Euro2day
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αγγειακές Παθήσεις: Ανίχνευση και μέθοδοι αντιμετώπισής τους
Γαστρεντερίτιδα, CoViD, κοξάκι, οι παιδικές ιώσεις της περιόδου - Τι συμβαίνει με γρίπη, κοκκύτη
Kαι άλλες αλλαγές στο φάρμακο